CVO Vitant en ACTA vzw werken samen aan de toekomst van technisch talent
META en ACTA-PRO zijn opleidingstrajecten die cursisten in één jaar tijd opleiden tot Onderhoudstechnicus Elektromechanica of Procesoperator Chemie. De opleidingen worden georganiseerd door CVO Vitant en ACTA (Opleidingscentrum voor Techniek en Automatisering), in samenwerking met VDAB. Wie slaagt voor de opleiding, kan vrijwel meteen aan de slag en dat bewijst dat ook de industrie deze succesformule kan smaken. Op 11 september werd in Brasschaat het startschot gegeven voor de nieuwe lichting cursisten van META en ACTA-PRO.
Op 11 september startte op de campus van ACTA in Brasschaat de nieuwe lichting cursisten van beide trajecten. In een snel veranderende arbeidsmarkt blijft het van cruciaal belang om toekomstige generaties technisch talent te koesteren en te ontwikkelen. Met META (Mechanisch Talent) en ACTA-PRO (Procesoperator) komen CVO Vitant en ACTA, in samenwerking met de VDAB, tegemoet aan de vraag van de arbeidsmarkt naar goed geschoold technisch personeel. In slechts één jaar tijd leiden deze programma's mensen op tot hooggekwalificeerde professionals en bieden ze hen de kans om direct aan de slag te gaan in de industrie. Jaarlijks studeren zo’n 6 tot 12 cursisten af voor META en 15 tot 20 voor ACTA-PRO. Bijna alle afgestudeerden vinden binnen één maand werk.
Attitude en motivatie even belangrijk als technische kennis
De jaaropleiding META, die al 14 jaar actief is en waarvoor sinds 2 jaar samenwerkt wordt met CVO Vitant, heeft onlangs de 100e afgestudeerde afgeleverd aan de industrie. De jaaropleiding ACTA-PRO, voorheen bekend als 1825, viert dit jaar zijn 35-jarig jubileum en deelt sinds vorig jaar zijn expertise met CVO Vitant. De cursisten worden intensief begeleid door de teams van ACTA-PRO en META, evenals door ervaren stagepeters en -meters. Attitude en motivatie zijn net zo belangrijk als technische kennis. Veel van de docenten zijn zelf industrieel ervaren zij-instromers.
Hoewel mannen nog steeds in de meerderheid zijn, valt op dat de laatste jaren steeds meer vrouwen de weg naar de technische opleidingen van CVO Vitant en ACTA hebben gevonden. De cursisten variëren van schoolverlaters tot mensen die zich willen om- of bijscholen. Er is geen leeftijdsgrens voor deelnemers; zowel jongeren als volwassenen krijgen een kans om hun leven een nieuwe wending te geven. De opleidingstrajecten bieden ook een tweede kans voor mensen zonder diploma.
Rigoureuze selectieprocedure
Het succes van beide trajecten kan deels worden verklaard door de sterke motivatie van de cursisten. Kandidaten worden zorgvuldig geselecteerd om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor de programma's. De selectieprocedure omvat onder meer wiskunde- en wetenschappelijke tests, logisch inzichttests, persoonlijkheidsvragenlijsten en interviews met deskundigen van ACTA. Geselecteerde kandidaten worden vervolgens geïnterviewd door vertegenwoordigers van toonaangevende bedrijven, waarbij de perfecte match wordt gezocht voor de stageplaatsen.
Samenwerking met de industrie
De opleidingen vinden plaats bij ACTA in Brasschaat en CVO Vitant, waarbij praktijklessen en stage-ervaringen worden afgewisseld om de cursisten goed voor te bereiden op de uitdagingen van de industrie. Stages worden uitgevoerd in blokken van 4, 8 en 12 weken om de cursisten te laten wennen aan ploegensystemen. Cursisten behouden hun werkloosheidsuitkering als ze daar recht op hebben en tijdens de stageperiodes worden zij betaald door hun stagebedrijf. Ze komen bovendien terecht in toonaangevende bedrijven zoals Afga-Gevaert, TotalEnergies, Janssen Pharmaceutica, ExxonMobil e.a..
De samenwerking met de industrie gaat verder dan alleen stages. Bedrijven stellen didactisch materiaal, zoals pompen, compressoren en kleppen, ter beschikking en leveren gespecialiseerde lesinhoud. Daarnaast zijn er tal van contactmomenten, bedrijfsbezoeken en netwerkevents die synergie bevorderen. Dit garandeert dat de cursisten de meest relevante en up-to-date kennis en vaardigheden verwerven.