Conferentie baanbrekend winkelen

Thema's

Hoe zorg je voor een goede balans tussen detailhandel in de dorps- en stadskernen en grootschalige detailhandel langs steenwegen? Hoe houd je de steenweg leefbaar op mobiliteitsvlak? Hoe behoud je de open ruimte langs de steenwegen? Kortom, hoe ziet de steenweg van de toekomst eruit?

Status
Inschrijvingen afgesloten
Datum
  • maandag 11 juni 2018 van 09 uur tot 17 uur
Uiterste inschrijfdatum
maandag 4 juni 2018
def banner baanbrekend winkelen

De conferentie is volzet, je kunt niet meer inschrijven. Vanaf 11/6 vind je op onze website het materiaal dat we ontwikkelden. Meer info? Mail naar economie@provincieantwerpen.be

De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant namen samen met de betrokken gemeenten twee steenwegen onder de loep tijdens het EFRO-project ‘Baanwinkels en gemeenten op één lijn’. Benieuwd naar de resultaten en het antwoord op bovenstaande vraag? We verwelkomen je graag op de conferentie ‘Baanbrekend winkelen’ op 11 juni 2018! In de voormiddag kom je meer te weten over het project en hoe je zelf aan de slag kan met steenwegen in jouw gemeente. Je ontvangt ook als eerste de leidraad om samen met je buurgemeenten te werken aan leefbare steenwegen.

In de namiddag verbreden we onze blik. We maken een sprong van het thema ‘retail langs leefbare steenwegen en in handelskernen’ naar het meer algemene thema van duurzame retail. Zo komen nieuwe manieren om maatschappelijk verantwoord om te springen met retail aan bod. Hoe beïnvloeden trendy begrippen als collaboratieve of circulaire economie de retailmodellen? Hoe kunnen mobiliteit en vastgoed aan het duurzame karakter bijdragen? Kortom, kunnen we in de toekomst naast ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, ook spreken van ‘maatschappelijk verantwoord retailen’?

Programma  
9 uur Ontvangst
9.30 uur De baan op...
Ludwig Caluwé, gedeputeerde economie en Luk Lemmens, gedeputeerde ruimtelijke ordening van provincie Antwerpen
9.45 uur Toen een steenweg nog steenweg was
Greet Castermans, coördinator EFRO-project ‘Baanwinkels en gemeenten op één lijn’
10 uur Baanwinkels en gemeenten op één lijn: routekaart voor 2030
  Heraanleg van pioneersteenwegen N10 en N70
  Gemeenten aan het woord
  Beleid voor leefbare steenwegen
Marc Florquin, gedeputeerde economie en Ann Schevenels gedeputeerde ruimtelijke planning van provincie Vlaams- Brabant en Martine Verhoeve, gedeputeerde economie en ruimtelijke planning van provincie Oost-Vlaanderen
10.40 uur Levensaders voor de productieve stad? 
Joachim Declerck, architect-stedenbouwkundige, oprichter Architecture Workroom Brussels
11.15 uur Koffiepauze
11.45 uur Workshops: naar de steenweg van de toekomst
 

1. Locatiebeleid voor verantwoorde maatschappelijke en economische keuzes
Dieter Debels, CEO Retail Sonar

 

2. Ruimtelijk design voor een nieuwe steenweg anno 2030
Peter Vermeulen, ir. architect Stramien en An Maeyens en Liesbeth Van Damme, departement Omgeving

 

3. Mobiliteit als sturend vehikel *** VOLZET ***
Luuk Boelens, prof. dr. ir. UGent en Matthias De Beule, dr. Retail Sonar

 

4. Fairplay in lasten en baten – verevening in de praktijk
Barbara Morisse en Pieter Staelens, RebelGroup

13 uur  Lunch
14 uur Van MVO 1.0 naar 2.0 in retail 
Stefaan Vandist , zaakvoerder Trinity Consult, trendwatcher & moderator van innovatieprocessen
14.45 uur Brainstormsessies: maatschappelijk verantwoord retailen
  1. Vastgoed naar een duurzame locatie, ook voor retail? *** VOLZET ***
Anneleen Desmyter, CEO QRF en Kasper Deforche, CEO Wereldhave
  2. Gratis parkeren bestaat niet
Giuliano Mingardo, dr. Erasmus Universiteit Rotterdam
  3. Duurzaam retailen: het nieuwe normaal?
Tom Duhoux, oprichter HNST
  4. Collaboratieve economie: consumenten nemen de lead
Michel Bauwens, oprichter P2P foundation
16.15 uur Slotwoord: hoe baanbrekend is het BRV?
Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw
16.30 uur Receptie

Workshops: naar de steenweg van de toekomst

Je kiest bij inschrijving één workshop.

Workshop 1: Locatiebeleid voor verantwoorde maatschappelijke en economische keuzes

Hoe realiseren we met moderne technieken een performant locatiebeleid, dat ook rekening houdt met de economische realiteit? Elke winkel op de juiste plaats om zo meerwaarde te creëren voor retailers, vastgoed, consumenten en samenleving, is de uitdaging van deze workshop.

Workshop 2: Ruimtelijk design voor een nieuwe steenweg anno 2030

Hoe realiseren we opnieuw een interessant ruimtelijk evenwicht tussen detailhandel in kernen en complementaire handel langs steenwegen? We stellen een concrete werkmethodiek voor rond aankomst- en vertreklocaties, de nodige samenwerkingsverbanden en onderzoeken de gepaste instrumenten en hefbomen voor bijsturing van de ruimte.

Workshop 3: Mobiliteit als sturend vehikel ***VOLZET***

Steenwegen zijn verbindingswegen, maar zijn door de sterke baanwinkelontwikkeling zwaar filegevoelig geworden. Via analyses rond knoop-en plaatswaarde, bereikbaarheid en een multimodale aanpak, komen we in deze workshop tot een gepast locatiebeleid.

Workshop 4: Fairplay in lasten en baten – verevening in de praktijk

Een steenweg hertekenen heeft voor alle betrokken partners, zowel publieke als private, een fundamentele impact. In deze workshop stellen we een organisatorisch kader en nieuwe instrumenten voor als sleutel voor een faire verevening tussen de betrokken partners.

Brainstormsessies: maatschappelijk verantwoord retailen

Je kiest bij inschrijving één brainstormsessie.

Brainstorm 1: Vastgoed naar een duurzame locatie, ook voor retail? ***VOLZET***

Wat zijn de hefbomen om het locatiebeleid bij te sturen naar een verantwoorde ruimtelijke aanpak? Is de vastgoedsector mede partner om ‘de verrommeling van de open ruimte’ tegen te gaan?
Anneleen Desmyter , ceo QRF, en Kasper Deforche, ceo Wereldhave, kijken vooruit naar een gericht en verantwoord locatiebeleid. Kan het ook anders?
Retailer Colruyt (Roel Beyl) en retailorganisatie Retailforum Belgium (Jo Vanmeirhaeghe) denken mee over hun maatschappelijke rol.

Brainstorm 2: Gratis parkeren bestaat niet

Wat zijn de 10 mythes rond vervoer en parkeren naar en nabij retail? Meerdere steden zijn de uitdaging van een strikt parkeerbeleid en de ontmoediging van het privégebruik van de auto, reeds aangegaan. Voorbeelden zijn Kopenhagen, Zurich, Helsinki,…
Dr. Giuliano Mingardo, senior Researcher Erasmus Universiteit Rotterdam, laat ons hier met een nieuwe bril naar kijken.
Steden Leuven (Tim Asperges, adviseur mobiliteit) en Gent (Filip Watteeuw, schepen mobiliteit) leggen de ervaring rond de nieuwe mobiliteit in de stad op tafel.

Brainstorm 3: Duurzaam retailen: het nieuwe normaal?

De afvalberg groeit in gelijke tred met het retailaanbod. Kunnen ecologie en economie hand in hand gaan met steeds scherpere prijzen in de retail? Duurzame mode groeit, maar nog 50% van de geproduceerde kleding belandt in Vlaanderen bij het restafval. Net als vele andere gebruiksvoorwerpen.
Tom Duhoux, founder HNST, geeft een aanzet om betaalbare mode te combineren met duurzaam ondernemen.
Froya Deryckere van Froy & Dind zoekt mee naar antwoorden om verantwoord te retailen.

Brainstorm 4: Collaboratieve economie: consumenten nemen de lead

De ruileconomie en deeleconomie zijn trendy begrippen geworden. Consumenten worden ‘meer dan hun kasticket’ en bevragen kritisch hoe retail met het aanbod omgaat.
Michel Bauwens, cyberfilosoof en oprichter P2P Foundation, licht toe hoe collaboratieve consumptie de menselijke voetafdruk drastisch kan verlagen en middelen kan vrijmaken voor lokale consumptie.`Urban Commons’ en ‘Les Rebelles d’Anvers’ gelden hier als sprekende voorbeelden.

Logo's baanwinkels

Deze conferentie kadert binnen het EFRO-project ‘Baanwinkels en gemeenten op één lijn’. Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Hermesfonds.

De conferentie is helemaal volzet, je kunt niet meer inschrijven. Wens je meer info, mail dan naar economie@provincieantwerpen.be