Zorg aan Z 2023: alles over “anders werken” in de zorg

Provincie Antwerpen wil de zorgsector versterken en zet daarom in op drie actielijnen: “anders leren”, “anders werken” en “schitteren” in de zorg. Tijdens Zorg aan Z 2022 lieten we je kennismaken met al onze initiatieven.

Status
Datum
  • dinsdag 16 mei 2023 van 09 uur tot 17 uur
Prijs
Gratis

In de tweede editie van 16 mei 2023 zetten we “anders werken” in de kijker. De zorgsector ontwikkelt snel en continu: van curatieve naar preventieve zorg, van aanbod- naar vraag-gestuurd werken, allerlei digitale uitdagingen. Zorgprofessionals en -organisaties moeten gelijke tred houden met de veranderingen in dienstverleningsprocessen, arbeidsorganisatie en technologie.

Zorg aan Z is er voor iedereen die werkt in of rond de zorg:

  • Zorgprofessionals zoals verzorgenden, opvoeders, verpleegkundigen,
  • Directies, HR-verantwoordelijken, stafmedewerkers, innovatiemanagers, … van zorg- en welzijnsinstellingen,
  • Sectororganisaties, onderzoeksinstellingen, beroepsverenigingen, beleidsmakers, ...

Op zoek naar inspiratie, goede praktijken en beleidsaanbevelingen? We bereiden een veelbelovend en vullend dagprogramma voor. Gedeputeerde Kathleen Helsen licht het beleid toe rond zorg van de Provincie Antwerpen. Lieven Janssens, burgemeester van Vorselaar, deelt zijn ervaringen met gezondheidshuis Pioen en hoe een lokaal bestuur preventieve gezondheidszorg en interprofessionele samenwerking kan stimuleren. Bovendien komt Frank De Craecker, van het expertisecentrum Workitects, uitleggen hoe je (zorg)organisaties met zorg kan organiseren. Vanaf 11 uur beginnen we aan de sessies.

We voorzien drie momenten waar je kan deelnemen aan verschillende sessies. Jouw keuze kan je doorgeven via het inschrijvingsformulier.

Programma

09u00 Ontvangst in het Provinciehuis Antwerpen

09u30

  • Welkom
    Scarlett Deurinck, Directeur Gouverneur Kinsbergencentrum
    Wim De Vilder, Moderator
  • Leren, werken en schitteren in de zorg: speerpunten voor de provincie Antwerpen
    Kathleen Helsen, Gedeputeerde Provincie Antwerpen
  • Hoe organiseren met zorg?
    Frank De Craecker, Adviseur organisatieontwerp expertisecentrum Workitects
  • Gezondheidshuis Pioen: hoe stimuleert een lokaal bestuur preventieve gezondheidszorg en interprofessionele samenwerking? 
    Lieven Janssens, Burgemeester Vorselaar

11u00 Keuzesessie 1

12u00 Lunch met turbochats 

13u30 Keuzesessie 2

15u00 Plenaire sessie: Veerkracht

16u00 Receptie

17u00 Einde

Inhoud keuzesessies en turbochats

Sessie 1: Veerkracht
door Tine Averens en Erik Franck

Ruim 15% van de zorgmedewerkers vertonen burn-out symptomen. Naast de directe gevolgen voor de betrokken werknemers kunnen chronische stress en burn-out ook negatieve effecten hebben op de kwaliteit van de zorg. Inzetten op preventie is daarom essentieel. Benieuwd hoe je veerkracht kan verhogen in de zorg? In deze sessie krijg je meer inzicht in de mechanismen achter veerkracht (en burn-out) en praktische handvaten over hoe in te zetten op veerkracht binnen jouw organisatie. 

Sessie 2: ZORO
door Kim Clincke en Julie Daes

Ontdek de 4 ZORO-competenties: interprofessioneel samenwerken, technologische wendbaarheid, intrapreneurship en ethisch handelen. Na deze sessie kan je zelf aan de slag met de ZORO-training in jouw zorgorganisatie.

Sessie 3: Pioen
door Tina Claes en Lieven Janssens

Pioen is het gezondheidshuis in het centrum van Vorselaar dat ontstaan is op initiatief van het lokaal bestuur. Het biedt antwoord op het huisartsentekort dat er in Vorselaar was. Om de volledige vraag van de inwoners van Vorselaar te begrijpen werd er in 2022 een gezondheidsbevraging georganiseerd. Naast huisartsen zijn er ook verschillende andere disciplines actief. Pioen zet sterk in op preventieve gezondheid en interprofessionele samenwerking, binnen én buiten het gezondheidshuis. Laat je tijdens deze sessie inspireren door het ontstaan en huidige werking van Pioen. Coördinator Tina Claes licht toe en beantwoordt je vragen.

Sessie 4: Zorgproeftuin LiCalab - Anders werken via innovatie en participatie
door Sasha Vermeylen en Glenn Weyers

In deze workshop laten we zorgproeftuin LiCalab aan het woord. We gaan dieper in op het belang, de kansen en de valkuilen van innovaties in de brede zorg- en welzijnssector. LiCalab licht toe wat zorgproeftuinen doen én wat ze kunnen betekenen voor de succesvolle implementatie van product- of procesinnovaties binnen zorg- en welzijnsorganisaties. LiCalab gaat tijdens deze workshop dieper in op haar werking, activiteiten en methodieken en omschrijft de meerwaarde van het betrekken van gebruikers doorheen een innovatietraject. Bekende trajecten als 'CrossCare' en 'Care2Adapt' komen daarbij uitgebreid aan bod en worden geïllustreerd met concrete innovaties en getuigenissen uit de zorg- en welzijnspraktijk. Organisaties op zoek naar nieuwe inzichten, handvaten en tips om 'innovatief denken' meer te verankeren in hun organisatie zijn in deze workshop aan het juiste adres.'

Sessie 5: VITO - Toolbox voor de implementatie van een zorgzame technologie in jouw zorgorganisatie
door Cato van Schyndel en Erik Laes

Technologie zal meer en meer ingezet worden in de zorg. Maar hoe implementeer je een "zorgzame" in plaats van een "slimme" technologie in jouw zorgorganisatie? In deze interactieve sessie gaan we aan de slag met een toolbox die zorgorganisaties helpt om de noden van de patiënt centraal te stellen bij technologische innovaties. 

Sessie 6: Innovatiebus

De zorg innoveert en dingen die het leven makkelijker en beter maken, zijn al snel niet meer weg te denken. Draagt jouw cliënt binnenkort een heupairbag, zodat ze haar heup niet breekt bij een val? Of geeft jouw specialistische collega de volgende keer advies op afstand met behulp van smart glasses? Sommige innovaties klinken nog erg ‘ver van je bed’, maar ooit lachten we om het idee van een mobiele telefoon, hadden we nog geen rollators en weerhield tegenwind je van een rondje fietsen. In de zorg- en welzijn sector betekent dit steeds anders denken, werken en leren. Er is veel mogelijk. Maar wat dan precies? En wat betekent dit voor jou en je cliënten? De innovatiebus komt langs om het gesprek daarover met jou aan te gaan.

Turbochats

Subsidiemanager

Delphine Lepoutre en Katrijn Raeymaekers stellen graag de subsidiemanager aan jullie voor. Ontdek wat Subsidiemanager voor uw organisatie kan betekenen en krijg antwoorden op:

- Hoe zoek en vind ik subsidies in Subsidiemanager?
- Hoe beheer ik mijn subsidieprojecten?
- Hoe breid ik mijn kennis uit over subsidieprogramma’s
- Hoe blijf ik op de hoogte van het recente nieuws in het subsidielandschap?

Meer informatie via www.subsidiemanager.be

Zipster

Zipster is een digitaal verwijsplatform dat zorg- en hulpverleners helpt bij het doorverwijzen van personen met een zorg- en ondersteuningsnood naar lokale welzijnsactoren. In deze turbochat hoor je hoe Zipster werkt én hoe enkele eerstelijnszones werken met het platform. Ben je niet actief in de welzijnssector? Laat je dan inspireren hoe een technologische innovatie samenwerking tussen zorgverleners versterkt en de dienstverlening aan zorgvragers verbetert.

Taal & Zorg

Op de zorgwerkvloer is communicatie een cruciaal onderdeel van kwaliteitsvolle dienstverlening. Toch is het vaak een uitdaging want de sector kent een grote instroom van laagtaalvaardige en anderstalige medewerkers. Met de taalbarometer ontdek je welke taaldrempels er op jouw werkvloer zijn en wat de oorzaken zijn voor die drempels. De taalbarometer geeft aan wat je kan doen om de drempels te verlagen en bij wie je terecht kan voor ondersteuning. Het is een gratis online tool op maat van de zorg die je zelfstandig kan invullen. Op een eenvoudige visuele manier geeft hij de huidige taalscore weer, de groeikansen van de organisatie en een advies op maat zodat je organisatie meteen stappen kan ondernemen. Coördinator van het project Taal & Zorg Mariska Vonck zet je tijdens deze turbochat direct op weg. 

Samen werkt

Samenwerken tussen zorgverleners onderling (interprofessioneel) en tussen organisaties (interorganisationeel) verbetert de zorgverlening. Een goede samenwerking tussen zorgverleners is cruciaal maar niet altijd vanzelfsprekend. Wil je weten hoe jouw organisatie ervoor staat op vlak van interprofessioneel samenwerken? De Samen Werkt?!-scan gaat na hoe interprofessioneel en interorganisationeel jouw organisatie werkt, welke groeikansen er voor de organisatie zijn en geeft een advies op maat zodat je er meteen mee aan de slag kan. Het is een gratis online tool op maat van de zorg. Wetenschappelijk medewerker, Julie Daes, vertelt je er alles over tijdens deze turbo chat. 

Harmony - GZA

Loop je regelmatig rond met ideeën over hoe het werk op jouw afdeling zou kunnen worden verbeterd, maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Twijfel je over de juiste aanpak of heb je het gevoel dat je idee niet de aandacht krijgt die het verdient? Kom op 16 mei langs voor inspiratie en advies van de consultants van Harmony. Samen aan de slag voor de zorg van morgen.

Harmony werkt nauw samen met artsen, verpleegkundigen en medewerkers om de beste ideeën naar boven te halen en de effectiviteit van innovatie-ideeën aan te tonen. In een turbochat van 10 minuten laten ze zien hoe je in enkele stappen van ideegeneratie tot uitgewerkte road map kunt komen voor een succesvolle implementatie van je innovatie-idee.

Wil je meer info of heb je vragen? 

Contacteer Scarlett Deurinck via gkc@provincieantwerpen.be.

Organisator
Gouverneur Kinsbergencentrum