Het Ruimtekompas van uw gemeente

Voor een aantal locaties in uw gemeente de huidige situatie qua ruimtelijke ordening én mobiliteit eenvoudig weergeven, dat doet het Ruimtekompas. Het is een uitgebreid en cijfermatig onderbouwd instrument van de provincie Antwerpen. Wij ondersteunen gemeentebesturen daarmee om beleidskeuzes voor ruimtelijke ordening en mobiliteit aan elkaar te koppelen. Elke gemeente ontvangt zijn Ruimtekompas en de nodige informatie tijdens de infosessie van dinsdag 25 juni 2019. Deze infosessie is enkel toegankelijk voor de gemeentebesturen. Andere geïnteresseerden melden zich bij het team Beleidsplan Ruimte.

Status
Inschrijvingen afgesloten
Datum
  • dinsdag 25 juni 2019 van 10.30 uur tot 12 uur
Uiterste inschrijfdatum
vrijdag 21 juni 2019

Programma infosessie gemeentebesturen

10:30 uur Het Ruimtekompas in ruimtelijke beleidsplanning Wim Lux, hoofd departement Ruimte Erfgoed Mobiliteit
10:45 uur Het Ruimtekompas uitgelegd Tine Van Passel, adviseur Ruimtelijke Planning
11:30 uur Wat betekent het Ruimtekompas voor uw gemeente? Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit

Het Ruimtekompas geeft een eenvoudig beeld

Het Ruimtekompas plaatst vier elementen op een cirkel:

  1. de knoopwaarde, zijnde de bereikbaarheid met openbaar vervoer, auto en fiets;
  2. de plaatswaarde, die een indicatie geeft van het soort en aantal voorzieningen (bijvoorbeeld een school of een ziekenhuis);
  3. de gebruiksintensiteit op basis van het inwoners-, tewerkstellings- en bezoekersaantal;
  4. de ruimtelijke context volgens de bebouwingsdichtheid, de nabijheid & de verhouding tot omliggende kernen en de voorwaarden uit de sectorale wetgeving (bijvoorbeeld erfgoed of natuur).

De ruimtekompassen baseren zich op objectief cijfermateriaal uit verschillende bronnen zoals de inwonersaantallen uit het rijksregister, de tewerkstellingsaantallen via de Verrijkte Kruispuntbank Ondernemingen (VKBO), de dienstregelingen van De Lijn en de NMBS, de locaties van voorzieningen volgens het Agentschap Informatie Vlaanderen (AGIV),… Het is de eerste keer dat een instrument zoveel verschillende cijfers van zoveel verschillende bronnen eenvoudig weergeeft.

Voorbeeld Ruimtekompas
Voorbeeld Ruimtekompas

Het netwerk van 400 ruimtekompassen

De provincie Antwerpen maakte een hele reeks ruimtekompassen aan en ging daarvoor verder dan haar 69 gemeenten. Voor haar grondgebied bestaan er maar liefst 400 ruimtekompassen: voor elke stads- en dorpskern, voor attractiepolen en voor bedrijventerreinen. Bovendien zijn de ruimtekompassen onderling met elkaar verbonden. Logisch, want de gemeenten en hun kernen vormen onderling een netwerk. Wijzigingen in bijvoorbeeld mobiliteit voel je over gemeentegrenzen heen. Komt er een nieuwe fietsostrade, dan beïnvloedt dat de mobiliteit in de naburige kernen en gemeenten. Dat effect zie je in de betrokken ruimtekompassen.

Het Ruimtekompas, een uniek instrument

De provincie Antwerpen is de eerste die met het Ruimtekompas een uitgebreid en cijfermatig onderbouwd instrument ontwikkelde om beleidskeuzes voor ruimtelijke ordening en mobiliteit aan elkaar te koppelen. Het Ruimtekompas is het resultaat van een onderzoek bij de uitwerking van de nieuwe provinciale visie op ruimtelijke ordening. Het nieuwe Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen of PBRA bestaat uit een strategische visie voor de lange termijn en een set van beleidskaders die zorgen voor de uitvoering van die visie. De strategische visie is het resultaat van een aantal onderzoeken en van het participatieproces gevoerd onder de naam ‘Nota Ruimte’.

Organisator
Dienst Ruimtelijke Planning