Antwerpse bosrandactie: meer dan 18.000 boompjes beschermen onze bossen en de dieren die er leven

publish date
04.12.2024

Op 29 november organiseerden de Antwerpse Bosgroepen hun jaarlijkse bosrandactie. In het Vrieselhof (Ranst) haalden boseigenaars van Bosgroep Antwerpse Gordel zo’n 2.965 plantjes op voor hun bosranden. Dankzij subsidies van provincie Antwerpen konden zij het plantmateriaal kopen aan een voordeliger tarief. Met de jaarlijkse bosrandactie willen de Antwerpse Bosgroepen en de provincie onze bosranden versterken. Bosranden maken bossen veiliger en aantrekkelijker voor de dieren die er leven en verbinden versnipperde bosjes. Bovendien beschermen ze onze bossen tegen de gevolgen van een veranderend klimaat.

Het jaarlijkse ophaalmoment voor Bosgroep Antwerpse Gordel ging door op vrijdag 29 november. Op de parking van het Vrieselhof in Ranst kwamen boseigenaars langs om maar liefst 2.965 boompjes en struiken op te halen om aan te planten in hun bossen. Ook bij de andere Bosgroepen werden ophaalmomenten voorzien. Met de nodige tips en tricks voor de aanplant en een aanhangwagen vol struiken, keerden de boseigenaars enthousiast terug richting hun bos. Bij de meest verkochte soorten zaten sporkehout, hazelaar, hondsroos, eenstijlige meidoorn, sleedoorn en gewone vogelkers.
Na de actie gaan deze boseigenaars zelf aan de slag om hun bosrand te versterken. Bij andere boseigenaars verzorgen de Bosgroepen de aanplant, in totaal komen er dit plantseizoen 18.301 plantjes bij aan de randen van onze bossen.

Bosrandenactie Antwerpse bosgroepen
Enkele boseigenaars halen plantmateriaal op aan het Vrieselhof om hun bosranden te versterken (beeld van de bosrandactie uit 2023):

Waarom bosranden planten?

Bosranden helpen mee onze bossen te beschermen tegen de klimaatverandering. Ze fungeren als natuurlijke barrière en breken de wind waardoor stormschade beperkt wordt en het microklimaat constanter blijft in het bos. Daarnaast vormen ze overgangszones tussen het bos en het omliggende landschap. Een biodiverse bosrand voorziet bloesems, bessen en beschutting voor verschillende dieren en insecten, van reeën, konijnen en egels tot bijen en vlinders.

Karolien Devriendt van Bosgroep Antwerpse Gordel benadrukt nog een andere functie van de bosranden: “Door te werken aan bosranden, vergroten we de biodiversiteit en wapenen we onze bossen tegen een grilliger klimaat. Maar met de actie verbinden we ook versnipperde bosjes en natuurgebieden. Met een FEN-subsidie (Functioneel Ecologisch Netwerk) ondersteunen we de Bosgroepen om de natuurlijke verbindingen of ‘ecologische netwerken’ in het landschap te herstellen. We maken als het ware de weg vrij voor planten en dieren om hun natuurlijke gps te volgen, zonder obstakels. Zo geraakt elke lokale soort veilig thuis.”

Wie zijn de Antwerpse Bosgroepen?

De bosrandactie is een initiatief van de Antwerpse Bosgroepen. Met de financiële steun van provincie Antwerpen ondersteunen en adviseren zij boseigenaars bij het duurzaam beheer van hun bos. Elke boseigenaar kan gratis en vrijblijvend aansluiten bij de Bosgroep. Hij of zij krijgt er advies en informatie bij het bosbeheer en hulp bij de administratie. Naast beheer vormen de Bosgroepen ook hét aanspreekpunt voor de aanplant van nieuwe bossen en bosuitbreiding. Meer info op www.bosgroep.be

FAN van FEN

Met een Functioneel Ecologisch Netwerk (FEN) verbindt provincie Antwerpen de leefgebieden van lokale planten en dieren. Met groene en blauwe verbindingen maken we de weg vrij zodat deze soorten hun natuurlijke gps kunnen volgen, zonder obstakels. Zo geraakt elke lokale soort veilig thuis. Hier lees je waarom dat zo belangrijk is en hoe we dat doen.