Premie voor thuisbatterij op komst

publish date
28.05.2019

De Vlaamse regering heeft een premie voor thuisbatterijen goedgekeurd. Een batterij kan opgewekte energie die niet onmiddellijk lokaal kan worden verbruikt, opslaan om later te gebruiken. Tegelijk zorgt energieopslag ervoor dat het distributienet op piekmomenten niet overbelast wordt. 

De premie zal ten vroegste op 1 augustus van kracht zijn en kan aangevraagd worden bij departement Omgeving. De subsidie bedraagt maximaal 3.200 euro en moet de aankoop van een thuisbatterij om stroom op te slaan aantrekkelijker maken.

Stroom afkomstig van zonnepanelen die niet meteen kan worden verbruikt, wordt op dit moment op het net gezet. Voor het gebruik van het net betalen zonnepaneleneigenaars een prosumententarief. Met een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom voortaan opslaan en achteraf weer ontladen, wanneer hen dat het beste uitkomt.

Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen de 4 en 8 kWh. Voor de zwaarste thuisbatterij betaal je al gauw 8000 euro. De premie zal 250 euro per kilowattuur bedragen met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020.

“Batterijen maken de productie van groene stroom interessanter, maar vandaag ligt de prijs nog erg hoog ten opzichte van het geschatte rendement. Met een premie geven we nu dat extra duwtje in de rug.”, is de redenering van de Vlaamse regering.

Digitale meter

Om een batterij goed te kunnen benutten is het van belang dat ze slim wordt aangestuurd. Daarom is een digitale meter die de afname en injectie van stroom op het net apart registreert, een voorwaarde om voor een batterijpremie in aanmerking te komen. De uitrol van de digitale meter start op 1 juli, maar wie nog niet direct aan de beurt komt en toch al een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed.

Andere voorwaarden

De premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van zoutwatertechnologie. Een loodbatterij is uitgesloten voor een premie. De batterij moet ook geplaatst worden door een erkend installateur.

Het besluit is goedgekeurd door de regering en moet nu voor advies naar de Raad van State. De premie zal ten vroegste op 1 augustus van kracht zijn en kan aangevraagd worden bij departement Omgeving.

Kleine capaciteit

Kamp C-adviseur Dirk Verbeeck licht toe “Met een thuisbatterij kun je geproduceerde elektriciteit ter plaatse gaan opslaan. Gecombineerd met een digitale bidirectionele meter, in tegenstelling tot een terugdraaiende teller, weet je wat je werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet. Je betaalt dan geen forfaitair prosumententarief meer maar enkel voor de energie die je nog van het net haalt.” Er is wel een kritische noot aan verbonden: “Eén van de verkoopargumenten is dat je zo je eigen elektrische energievoorraad hebt en bij stroompanne voor je eigen energie kunt zorgen. Maar als je uitgaat van een capaciteit van 8 kWh en een heel huishouden daarop draaiend wil houden lijkt me dat wat moeilijk, zeker als je elektrisch gaat verwarmen met een warmtepomp.”, aldus Dirk.

Samen sterk voor energietransitie

De thuisbatterij is een actueel thema in de energiewereld. Kamp C neemt deel aan het project community-based Virtual Power Plant (cVPP), dat “samen energie opwekken”stimuleert. cVPP ondersteunt lokale gemeenschappen om te voorzien in de eigen energiebehoefte en te experimenteren met de uitwisseling, opslag en management van de hernieuwbare energie. Dat kan een buurtvereniging zijn, een coöperatieve, geëngageerde burgers, een wijk of zelfs een volledig dorp. Wil je meer informatie? Mail dan naar maro.saridaki@kampc.be .

In het kader van het project organiseert Kamp C regelmatig interessante workshops of uitstappen naar energiecorporaties. De voorbije maanden startte Kamp C in het kader van het cVPP-project met de Droom-Durf-Doe dagen. Tijdens deze dagen kun je meedenken over een eigen energiesysteem samen met tal van experts. We reiken informatie en inspiratie aan om zelf aan de slag te gaan. Dat kan dankzij een virtuele energiecentrale: een ICT-systeem dat de opgewekte energie opslaat en verdeelt binnen jouw gemeenschap of organisatie. Wil je meedoen? Schrijf je in voor de durfdag op 4 juni via https://www.kampc.be/agenda/item/181/durfdagen-samen-sterk-voor-energietransitie/about#.XOZqkv5JnXc .

Meer info over cVPP: https://www.kampc.be/innovatie/projecten/cvpp-startpagina

Logo Interreg Noordwest-Europa
Logo Interreg Noordwest-Europa