Provinciaal Onderwijs Antwerpen blijft groeien en versterkt opleidingsaanbod

publish date
02.09.2024

Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen (POA) start het nieuwe schooljaar met diverse vernieuwingen die het onderwijsaanbod versterken en innoveren. Met een sterke focus op hoogwaardige beroeps- en technische richtingen, bereidt het POA haar leerlingen en cursisten optimaal voor op een succesvolle toekomst, zowel op de arbeidsmarkt als in het hoger onderwijs. 

Campus Jacob Jordaens
© Bob Storms

avAnt Provinciaal Onderwijs

avAnt Provinciaal Onderwijs, de grootste school van het provinciale onderwijsnet, bevindt zich midden in de grootstedelijke realiteit van Antwerpen. Met vier campussen - aan de Brialmontlei, de Jacob Jordaensstraat, het Rivierenhof en sinds kort ook aan de Koningin Elisabethlei - ontvangt avAnt Provinciaal Onderwijs komend schooljaar al minstens 1726 leerlingen, wat een aanzienlijke stijging is tegenover vorig schooljaar.

Nieuw dit schooljaar is de opleiding Welzijnswetenschappen in de 3de graad. Deze theoretische studierichting bereidt leerlingen voor op verdere studies in de medische zorgberoepen en draagt zo bij aan een oplossing voor de personeelstekorten in de sector. Een andere nieuwigheid is dat drie OKAN-klassen van avAnt vanaf dit jaar gehuisvest zullen worden in de gloednieuwe campus Parkhuis, vlak naast het Provinciehuis. Ook de internationale opleiding muziekinstrumentenbouw van ILSA neemt vanaf dit schooljaar haar intrek in dit majestueuze gebouw.

PITO Groendecoratie

PITO Stabroek

Met 1305 leerlingen blijft ook PITO Stabroek groeien. De school staat bekend om haar sterke technische opleidingen en speelt een belangrijke rol in de regio dankzij de nabijheid van de haven en samenwerking met lokale bedrijven. PITO is een bron van technisch talent waar leerlingen met moderne installaties worden voorbereid op hun carrière, bijvoorbeeld in de chemische sector. Daarnaast biedt PITO doorstroomrichtingen aan die leerlingen voorbereiden op verder studeren, waardoor ze hun kennis en vaardigheden verder kunnen ontwikkelen in het hoger onderwijs. Ook de lokale land- en tuinbouwbedrijven vinden in PITO een betrouwbare partner voor de opleiding van nieuwe vakmensen. Nieuw dit jaar is de duale opleiding Groendecoratie in de 3de graad, die perfect aansluit bij de focus op vakmanschap en directe toepasbaarheid in de arbeidsmarkt.

PIVA leerling in de keuken

PIVA

PIVA blijft de toonaangevende keuze voor jongeren uit de regio die een carrière in de horeca of toeristische sector ambiëren. Met 872 inschrijvingen aan het einde van de zomer blijft de school het goed doen, wat positief nieuws is voor een sector die voortdurend op zoek is naar goed opgeleid personeel. Om aan de hoge verwachtingen te voldoen, investeert het Provinciaal Onderwijs Antwerpen continu in zijn infrastructuur. In september wordt de laatste fase van de keukenrenovaties op campus PIVA afgerond, waardoor leerlingen nu toegang hebben tot 10 ultramoderne keukens die voldoen aan de nieuwste eisen op het gebied van uitrusting en duurzaamheid. Ook dit schooljaar krijgen PIVA-leerlingen weer volop kansen om hun talenten te tonen, waaronder deelname aan de prestigieuze AEHT-wedstrijd in Letland in november, waar Europa's beste hotel- en toerismescholen het tegen elkaar opnemen.

Leerling PTS Boom
© Bob Storms

PTS Boom

Ook in PTS Boom verlopen de inschrijvingen vlot. Op 2 september zullen tot nu toe 980 leerlingen de schoolpoort binnen lopen. De provincie investeerde de afgelopen jaren fors in de infrastructuur van de campus in Boom. Na het houtatelier in 2022 en het lasatelier in 2023 werden in 2024 de gevels van het historische schoolgebouw gerestaureerd.

Naast de investeringen in infrastructuur blijft PTS Boom ook inzetten op een innovatief onderwijsaanbod. De school lanceert de nieuwe opleiding Voertuigtechnieken voor de 2de graad, gericht op het ontwikkelen van praktische vaardigheden die direct inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt. De mogelijkheid om praktijkervaring op te doen in een vakgebied dat volop in beweging is, maakt deze opleiding bijzonder aantrekkelijk.

Groentjesblok PTS Mechelen
© Bob Storms

PTS Mechelen

PTS Mechelen presteert uitstekend met 414 inschrijvingen en breidt haar aanbod uit met nieuwe duale opleidingen, waaronder Elektrische Installaties en Groenaanleg en -beheer in de 3de graad. Ook wordt de nieuwe opleiding Plant en Milieu aangeboden, zowel in duale vorm als regulier, waarmee de school inspeelt op de groeiende vraag naar milieugerichte studies. Vanaf september krijgen de leerlingen van de eerste graad les in het splinternieuwe ‘Groentjesgebouw’, een toonbeeld van duurzaamheid. Deze zomer werd dit project afgerond met de installatie van zes grote waterrecuperatietanks. Met deze investeringen bevestigt PTS Mechelen haar inzet voor een duurzame leeromgeving en draagt zij bij aan het milieubewustzijn van toekomstige generaties.

Duaal Leren

Duaal leren werkt

Duaal leren vormt een belangrijk onderdeel van het onderwijsaanbod bij het Provinciaal Onderwijs Antwerpen. Door het aanbieden van duale opleidingen op alle provinciale scholen, worden jongeren optimaal voorbereid op de arbeidsmarkt. Naast de reguliere opleidingen zijn er twee gespecialiseerde opleidingscentra die jongeren begeleiden naar een duaal traject op maat. Dit schooljaar worden diverse duale opleidingen opnieuw of voor het eerst aangeboden, waaronder Ruwbouw in Kapellen, Groen- en tuinaanleg in Mechelen, en Lassen-constructie en Logistiek in Boom.

Ook volwassenen vinden hun gading

CVO Vitant maakt een sterke groei door binnen het volwassenenonderwijs en neemt zo 10% van alle lesuren volwassenenonderwijs in Vlaanderen voor haar rekening. Qua cursistenaantal is CVO Vitant zelfs het 7de grootste centrum voor volwassenenonderwijs in Vlaanderen op een totaal van 30 CVO's. De Vlaamse campagne om na corona mensen te enthousiasmeren voor levenslang leren heeft zeker zijn vruchten afgeworpen: bijna alle startmodules op Campus PIVA zijn nagenoeg volzet. Inschrijvingen voor sneltrajecten in horeca, assistent-slager of elektromechanicien, en voor het behalen van een secundair diploma lopen nog volop. Late beslissers kunnen de eerste twee weken van september nog instromen. Dit biedt schoolverlaters zonder diploma een mooie kans om een opleiding met een directe aansluiting op de arbeidsmarkt aan te vatten. Verder zitten de modules 'Nederlands voor anderstaligen' (NT2) ook dit jaar weer zo goed als vol. De extra ruimte die vorig jaar werd voorzien in Campus Lozana wordt dan ook goed benut.