PTS Boom opent vernieuwde garages en stelt nieuwe opleiding Voertuigtechnieken voor

publish date
03.10.2024

Op 3 oktober opende de directie van PTS Boom met veel trots de nieuwe garages van de school. Het feest werd bijgewoond door enthousiaste leerkrachten en leerlingen. De school kon ook rekenen op heel wat belangstelling vanuit de automobielsector, het schoolbestuur en de lokale overheid.

boom opening gerenoveerde auto afdeling PTS

De nieuwe garages van PTS Boom zijn uitgerust met geavanceerde apparatuur zoals remmentestbanken en moderne uitlijntoestellen, vergelijkbaar met die in professionele garages. Dit maakt de opleiding Voertuigtechnieken bijzonder relevant en praktijkgericht.

"Onze leerlingen krijgen hier hands-on ervaring met de nieuwste technologieën," vertelt directeur Arnold Callay. "Zo hebben we geïnvesteerd in een remmen- en schokdempertestbank en 3D-uitlijntoestel. Onze leerlingen kunnen op deze manier dezelfde testen uitvoeren als een keuringscentrum.”

boom opening gerenoveerde auto afdeling PTS

Gedeelde investering

PTS Boom en Provincie Antwerpen investeerden samen € 200 000 in de vernieuwde garages. Deze investering omvatte het vernieuwen van de vloeren in de gang en garage, evenals bouwkundige ingrepen om de garage voor te bereiden op de nieuwe inrichting. Ten slotte werd het nieuwe atelier opnieuw geschilderd. De inrichting van de garage werd gefinancierd door de school. Het is een mooi voorbeeld van co-financiering, waarbij de nodige instandhoudingswerken gecombineerd worden met het up-to-date brengen van educatieve infrastructuur.

Naast het atelier werden de lokalen, die vrijgekomen zijn door het vertrek van de opleiding muziekinstrumentenbouw ILSA naar een nieuw gebouw, omgebouwd voor vakspecifieke lessen automechanica. Ook deze ruimtes werden opgefrist: de lokalen werden geschilderd, het parket werd afgeschuurd en opgefrist en de lokalen werden ingericht.

Succesvolle start nieuwe opleiding

Dit schooljaar startte PTS Boom met de nieuwe opleiding “Voertuigtechnieken” in de tweede graad, een richting die meteen volzet was. Met 12 enthousiaste leerlingen in de eerste praktijkklas is het succes van de opleiding nu al duidelijk. "Deze richting vervult een belangrijke behoefte in de regio," legt directeur Callay uit. "De automobielsector schreeuwt om technisch geschoolde jongeren, en met deze opleiding spelen wij daar perfect op in."

Een sterk partnerschap met de industrie

De nieuwe garages krijgen positieve en trotse reacties van zowel de leerlingen en leerkrachten als de aanwezige partners uit de industrie. Luc Vandenhoeck, directeur van EDUCAM, de sectororganisatie die nauw samenwerkt met PTS Boom, prijst de school voor haar inzet om onderwijs en industrie te verbinden: "Samen met de bedrijven uit de sector zorgen we voor een voortdurende uitwisseling van kennis en expertise. Leerkrachten blijven via het 'train-the-trainer'-programma op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, zodat ze die kennis meteen kunnen doorgeven aan de leerlingen."