Groot schildmos
Kom in november naar de Kesselse Heide en ga op zoek naar het groot schildmos (Parmotrema perlatum), de heidesoort van de maand.
Vrij algemeen voorkomend korstmos in gematigde streken van het noordelijk en zuidelijk halfrond, op alle continenten behalve Antarctica.
Kenmerken
Grote, grijsgroene, bladvormige soort die een diameter van 20 cm kan bereiken, bestaande uit 4 tot 15 mm brede lobben. De onderkant is zwart met bruine randen.
Waar te zien
Vooral op stammen en takken van allerlei bomen, maar ook op stenen en de grond, zowel op zon- als schaduwrijke plaatsen.
Interessante weetjes
- De naam (korst)mos (of licheen) is misleidend want het is geen mos maar een symbiose tussen twee organismen, een wier en een schimmel (en worden volgens afspraak bij deze laatste ingedeeld).
- Een symbiose is de langdurige samenleving van twee of meer organismen van verschillende soorten waarbij de samenleving voor ten minste één van de organismen gunstig, of zelfs noodzakelijk is.
- De schimmel beschermt, houdt water vast en scheidt zuren af waardoor de algen mineralen kunnen opnemen om zo via fotosynthese voedsel te leveren voor schimmel.
- Korstmossen groeien traag, kunnen in ongunstige omstandigheden jarenlang in rustfase zijn en komen vooral voor waar ze niet door zaadplanten worden verdrongen. Daarom vormen korstmossen een belangrijke component van het leven in de poolgebieden en het hooggebergte. In het hoge Noorden vormen ze vaak het enige voedsel voor de rendieren.
- Het groot schildmos vraagt niet veel voedingsstoffen en haalt die uit regen en het stof in de lucht.
- Het is een zwavelgevoelige soort en wordt in milieustudies daarom vaak gebruikt als bio-indicator.
- Het zijn epifyten: ze groeien op planten (dragerplant) zonder daaraan voedsel te onttrekken.
Groot schildmos op de Kesselse Heide
Heb jij groot schildmos gezien op de Kesselse Heide en een mooie foto kunnen maken? Deel je foto met ons via facebook.com/kesselseheide.