Bedankt om het Rivierenhof proper te houden

publish date
27.06.2024
???module.newsItem.label.themes???

Vanaf vandaag vind je op verschillende locaties in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof campagneborden om bezoekers te sensibiliseren over afval in het park. Op de borden zie je hoe het Rivierenhof eruit zou zien als iedereen zijn afval zou laten liggen. Het park roept op om #Rivierenhoffelijk te zijn en samen zorg te dragen voor #onzenhof.

Het mooie weer van de afgelopen dagen heeft de start van de zomer nu officieel ingeluid. In het Rivierenhof is iedereen welkom om te ontspannen, schaduw op te zoeken en te genieten van het park. Helaas brengen de mooie dagen ook heel wat afval met zich mee. Het Rivierenhof vraagt aan iedere bezoeker om afval in de afvaleilanden te sorteren of liever nog, om het terug mee naar huis te nemen. Als iedere bezoeker #Rivierenhoffelijk is kunnen we samen genieten van een proper en veilig park voor mens en dier. Om deze boodschap te versterken vind je vanaf vandaag campagneborden op drukbezochte plekken in het park.

Op de borden zie je een beeld van het Rivierenhof vol met afval. De locaties zijn niet toevallig gekozen en de beelden sluiten helaas soms dicht aan bij de realiteit. Wanneer de zon schijnt zijn de ligweides en picknickbanken druk bezocht. Wanneer het mooi weer is wil iedereen genieten van het Rivierenhof en dat is begrijpelijk. Voor veel stads- en buurtbewoners is het park dé plek om te komen ontspannen in het groen. Een zomerse picknick hoort daar ook vaak bij. Helaas laten sommige bezoekers hun afval liggen in plaats van het correct te sorteren in de afvaleilanden of terug mee naar huis te nemen.

Bedreiging voor mens en dier

Medewerkers van het Rivierenhof doen extra afvalophalingen op drukke dagen, wanneer er mooi weer is voorspeld en in vakanties, maar de hoeveelheid afval die achterblijft is erg groot. In 2023 werd in de periode van juni tot en met september in totaal 30 ton restafval opgehaald. Het afval wordt vaak ook achtergelaten naast de vuilbak en zo kunnen de kraaien er ook aan. De vogels pikken in de achtergelaten (afval)zakken en verpakkingen en zo geraakt het afval nog meer verspreid in het park.

Zwerfvuil is niet alleen een doorn in het oog, maar heeft ook een ernstige impact op de natuur en de dieren die in het Rivierenhof leven. Dieren kunnen zich verwonden aan scherp afval of ziek worden door het eten van resten. Bovendien kan het afval de bodem en het water vervuilen, met langdurige gevolgen voor het ecosysteem. Het afval en de bijhorende microplastics belanden in de riolering en komen zo niet alleen in het zeewater, maar bijvoorbeeld via vissen ook in onze voedselketen terecht. De fauna en flora in het Rivierenhof zijn heel waardevol voor een stedelijke omgeving. Daarom vragen we aan de bezoeker om verpakkingen die je naar het park meeneemt te beperken of terug mee naar huis te nemen.

Vele handen maken het werk licht

Net zoals de medewerkers van het Rivierenhof, zetten ook heel wat vrijwilligers zich in om ons park proper en veilig te houden voor iedereen die van het Rivierenhof geniet. Met zorg en toewijding zorgen zij ervoor dat het afval opgeruimd wordt, om van het Rivierenhof een aangename plek te maken voor iedereen die er wandelt, sport of gewoon ontspant.

In 2024 zijn er in het Rivierenhof een tiental vrijwillige zwerfafvalprikkers aan de slag. Ook groepen uit scholen of bedrijven steken soms hun handen uit de mouwen als teamactiviteit. Een afvalprikker helpt niet alleen de natuur een handje, maar haalt er ook veel voldoening, beweging en sociale contacten uit. Agnes, Jan en Viviane zijn al jaren vrijwillige afvalprikkers in het Rivierenhof. Agnes telde tijdens haar wekelijkse zwerfafvaltochten de voorbije 8 jaar meer dan 10.000 blikjes en drankverpakkingen en 1.000 glazen flessen. Behalve verpakkingsafval en sigarettenpeuken vinden ze ook regelmatig bijzondere zaken: een stofzuiger, bouwafval, pampers, brood … Waarom deze drie vrijwilligers wekelijks hun handen uit de mouwen steken vertelt Viviane: Ik kom regelmatig wandelen in het park en dan zie je veel afval liggen waar je je aan ergert. Dan kan je twee dingen doen, ofwel blijf je weg uit het park ofwel doe je er iets aan.” Jan bevestigt dat: “Je combineert een flinke wandeling met iets nuttig. En we vallen nooit zonder werk.

Zonder jou zou het nogal een rommel zijn

Het Rivierenhof vraagt daarom aan iedere bezoeker om de verantwoordelijkheid te nemen om het park, de groene long van Antwerpen, te beschermen en te behouden. De medewerkers en vrijwilligers zetten zich dagelijks met hart en ziel in. Wees #Rivierenhoffelijk in #onzenhof want zonder jouw bijdrage zou het ook nogal een rommel zijn. Beperk het afval dat je meeneemt naar het Rivierenhof, sorteer het correct in de afvaleilanden of neem het terug mee naar huis.