Parkimker Rodney combineert cricket met honing
Misschien heb je onze parkimker al gezien tussen de zoemende kasten, achter de tennisvelden op het eilandje. Rodney Benn is zijn naam en hij is gepassioneerd door bijen, cricket en karate. Een bezige bij dus. Naar aanleiding van de Week van de Bij, laten we Rodney graag aan het woord.
“Als imker mag je geen controlefreak zijn, anders sla je tilt.” (lacht)
Hey Rodney, hoe ben je als parkimker hier begonnen?
Het is allemaal begonnen toen ik samen met anderen in 1989 één van de eerste cricketclubs in België heb opgericht. We stonden mee aan de wieg van de cricketfederatie in België. Jarenlang was ik kapitein van een ploeg van de ‘Mechelen Eagles Cricket Club’ hier in het Vrijbroekpark. De laatste jaren houd ik me bezig met de administratie. Omdat ik het park intussen vrij goed kende, heb ik vijf jaar geleden gevraagd om hier vier bijenkasten te mogen neerzetten. Ik was al langer gepassioneerd door bijen.
Wat maakt het park een goede plaats voor je bijenkasten?
Hier in het park heb je een goede bloeiboog. Er staat altijd wel iets in bloei en er is veel nectar en stuifmeel voor de bijen.
Waar ben je nu als imker mee bezig?
Momenteel neem ik vooral honing af door te slingeren. Naast de kasten die hier in park staan, heb ik er thuis ook staan. Daar doe ik vooral de koninginnenkweek. In Bonheiden heb ik ook nog enkele kasten en dan zijn er nog de kasten die rondreizen. De reden waarom ik bijenkasten op verschillende locatie heb, is om het verschil in habitat en opbrengst te ontdekken. Onlangs heb ik enkele kasten verplaatst naar Charleroi om koolzaad binnen te halen. Voordien zaten ze in de fruitstreek. Zo kan ik steeds een andere soort honing aanbieden.
Daarnaast moet ik er ook op toezien dat de bijen niet gaan zwermen, uitvliegen dus. De werksterbijen zijn altijd aan het bouwen door was uit te zweten, maar op den duur is er te weinig plaats in de kast. Dan willen de bijen gaan zwermen. Dat is een natuurlijke reflex om de continuïteit van het bijenvolkje te garanderen. Dan vliegt de oude koningin weg met de helft van de kast en dan heb ik een probleem. (lacht) Ik moet dus voortdurend werk geven aan de werksters zodat ze met iets bezig kunnen zijn.
Weet je, een bijenkast kan een echte fabriek zijn met een koningin die tot 2000 eitjes per dag kan leggen. Maar als imker mag je geen controlefreak zijn, anders sla je tilt.
Wat is het verschil tussen jouw honing en de honing uit de winkel?
Als je honing koopt in de winkel, weet je niet precies vanwaar die komt. Bij ons wel. Bij ons zit er ook geen suikerwater in. Bij ons ga je ook zien dat de honing kristalliseert. Dat is een natuurlijk proces. De honing in de winkels wordt vaak verwarmd en onder hoge druk gebotteld en daar ga je minder die kristallisaties hebben.
Ik ben een hobby-imker en bied mijn honing vooral aan kennissen en aan verenigingen aan. Omdat ik toch niet kan volgen op de vraag, is mijn honing ook niet te koop in het park, maar wel bij mij thuis en dat communiceer ik via Hoplr voor de buurt.
Waar let je op als imker om jouw volkeren in stand te houden?
Ik behandel de bijen met zuren om de varroamijt te doden die hen aantast en waardoor ze in veel gevallen de winter niet overleven. Maar dan is er nog de Aziatische hoornaar die geen vijanden heeft en die de bijen opeet. Hier hebben de imkers geen antwoord op. Deze morgen heb ik er drie gezien bij mijn kasten thuis. Eentje heb ik kunnen vangen. Het feit dat ze zo massaal aanwezig zijn, is schrikbarend.
Hoe kunnen de mensen helpen met het in stand houden van de bijen?
Voorzie zo veel mogelijk fruitbomen, bloemen en andere planten en vermijd pesticides. Biodiversiteit speelt natuurlijk een belangrijke rol in het in stand houden van de bij. Je kan de bij ook helpen door extra te letten op de Aziatische hoornaar als je gaat wandelen. Zie je een nest of de hoornaar zelf, kan je dit altijd melden via www.vespawatch.be. Op de website kan je ook het verschil zien met andere hoornaars.
Tot slot, ben je al vaak gestoken?
Ja, thuis elke keer hé. (lacht). Soms doe ik mijn pak niet aan omdat ik toch maar vlug even naar een kast wil gaan kijken. Ik probeer dan zo voorzichtig mogelijk te zijn, maar dan voel ik plots een steek. (lacht)
Bedankt Rodney en ook veel dank aan je bijen die elk jaar de bloesems van onze appelbomen bestuiven zodat we lekkere appels hebben om sap van te laten persen.
Zie je Rodney aan het werk in het park? Vraag hem gerust om meer uitleg.
Meer info over de bij vind je op www.konvib.be
Meer info over de Aziatische hoornaar vind je op www.vespawatch.be