Mijlpaal voor PTS Mechelen: regenwaterrecuperatie van wel 630 m³

publish date
20.08.2024

Deze zomer zijn er op de campus van PTS Mechelen 6 gigantische watertanks geplaatst. Deze indrukwekkende tanks vormen het sluitstuk van een ambitieus nieuwbouwproject gericht op duurzaamheid. De 6 tanks, elk met een diameter van 3 meter en een lengte van 15 meter, kunnen samen 630 m³ hemelwater opvangen en wegen samen maar liefst 22,5 ton.

Met allerlei duurzame initiatieven toont PTS Mechelen aan dat zij niet alleen investeren in moderne infrastructuur en hoogtechnologische leermiddelen, maar ook een actieve bijdrage leveren aan het ecologisch bewustzijn en de toekomst van hun leerlingen.

PTS Mechelen ligt in het hart van de groentestreek rond Mechelen en zet sterk in op groenteteelt, zowel binnen als buiten het schooldomein. Kathleen Massant, Technisch directeur, licht toe: "Onze leerlingen kweken groenten die voldoen aan GlobalGap-certificering. Dit biedt hen een realistische en praktijkgerichte opleiding die hen voorbereidt op een carrière in de agrarische sector. Onze school levert diverse groenten aan de BelOrta-veiling en verkoopt een deel in de schoolwinkel. Wat niet verkocht wordt, gaat naar Foodsavers, een lokale voedselbank. De nadruk ligt op circulair werken en het minimaliseren van afval, waarbij bijvoorbeeld kokosmatten uit de serres worden hergebruikt binnen de tuinaanleg.”

Waterrecuperatietanks PTS Mechelen

Efficiënt waterbeheer

De nieuwe regenwateropslag van PTS Mechelen bestaat uit zes stalen kokers, elk 15 meter lang en met een diameter van 3 meter, die aan elkaar gekoppeld worden. De tanks vangen regenwater op van alle omliggende daken (ongeveer 6.000 m² dakoppervlakte, waaronder de twee naastgelegen serres). Drie bestaande regenwaterputten met een totale capaciteit van 329 m³ worden aangesloten op het nieuwe bufferbekken van 630 m³, zodat alle putten samen als één grote opslagvoorziening functioneren. In de toekomst kunnen ook verder gelegen daken op de site worden aangesloten.

Het opgevangen regenwater, met een capaciteit van 959 m³, zal gebruikt worden in de serres en voor de bewatering van beplantingen, het doorspoelen van toiletten en buitenkraantjes. Dit zal de school in staat stellen om een droge periode van 2 maanden te overbruggen zonder gebruik van stadswater. Door deze ingreep kan de huidige grondwaterwinning op de site worden gesupprimeerd en hoeft de school niet langer kraantjeswater of grondwater te gebruiken.

Waterrecuperatietanks PTS Mechelen

Duurzaam Groentjesgebouw

De nieuwe watertanks zijn onderdeel van de recent geopende duurzame nieuwbouw op de campus, het 'Groentjesgebouw'. Deze nieuwbouw, die eerder dit jaar werd geopend, benadrukt de focus van PTS Mechelen op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. De totale kostprijs van de nieuwbouw bedroeg 5,6 miljoen euro.

De tanks werden door middel van speciaal transport via de Antwerpsesteenweg naar de campus gebracht, een spectaculair schouwspel dat veel bekijks trok.