Grote bonte specht

publish date
01.12.2024

Kom in december naar de Kesselse Heide en spot de grote bonte specht (Dendrocopos major) als Heidesoort van de maand.

De grote bonte specht is de meest voorkomende specht in onze streken. Het is een 25 cm grote zwart-witte vogel met rode broek en zwarte pet. Je vindt hem dikwijls tegen een stam. Het mannetje kan je herkennen aan de rode vlek op het achterhoofd. De typische roffel en hun roep, een kort scherpe ‘tjik’ is vaak te horen in gemengde bossen, parken en tuinen. 

De lichaamsbouw is aangepast aan zijn gedrag: langs boomstammen en takken kruipen op zoek naar voedsel. Zo heeft hij sterke klauwen die fungeren als ankers: twee tenen naar boven, twee naar onder. Zijn stijve staart gebruikt hij als extra steun.

Ook voor het roffelen en hakken is de specht aangepast: hij heeft een dikke schedel en beenspalkjes en schedelspieren om het slagwerk op te vangen. Een constructie die hoofdpijn voorkomt!   

Voedsel

Met zijn stevige beitelvormige snavel hakt hij gaten en barsten in bomen en gaat hij tussen de schors op zoek naar rupsen, kevers en andere hapklare insecten. Hij heeft een lange kleverige tong waaraan de insecten blijven kleven.  

In de winter eet hij ook zaden van dennenappels: die klemt hij tussen enkele takken en hakt dan de pitjes eruit. Onderaan die boom vind je een hoop lege dennenappels: de spechtensmidse.

Voortplanting

Broedt overal waar bomen zijn: in loofbossen en gemengde bossen met een diverse opbouw (jonge en oude bomen, dicht en open bos). Het nest wordt op enkele meters hoogte uitgehakt in een wat zachtere boomsoort zoals de berk. Het ronde gat heeft een doormeter van bijna 6 cm. Het wijfje legt een 5 tot 7 crèmewitte eieren. 

Interessante weetjes

  • Zijn wetenschappelijke naam, Dendrococops major betekent ‘grote houthakker’
  • Wist je dat je op de Kesselse Heide naast de grote bonte specht nog vier andere spechtensoorten kan waarnemen? De kleine en middelste bonte, groene en zwarte specht. 
  • Het roffelen kan tegen 20 slagen per seconde gebeuren, zowel het vrouwtje als het mannetje doet dit.
  • Hier kan je de hrote bonte specht op onze Kesselse heide vinden.
  • Opdracht: probeer de bonte specht te spotten wanneer hij roffelt. Een echte uitdaging!

Grote bonte specht op de Kesselse Heide

Heb jij de grote bonte specht gezien op de Kesselse Heide en een mooie foto kunnen maken? Deel je foto met ons via facebook.com/kesselseheide of via waarnemingen.be.