Jongeren mee aan zet in participatief traject Spookhotel 2.0

publish date
04.10.2023

In de jaren '70 werd de bouw van een hotel in het Vrijbroekpark na 2 verdiepingen stopgezet. Sinds dan werd het gebouw overgenomen door de natuur. Zo leven er bijvoorbeeld veel vleermuizen en groeien er prachtige mossen. Het spookhotel is vandaag een erg inspirerende en mysterieuze plek, maar momenteel nog verboden terrein. Daar komt eind 2024 verandering in. De hotelruïne zal dan deels opengesteld worden voor publiek zodat iedereen veilig kan genieten van de sfeer, de street art EN de fauna & flora. De voorbije maanden dachten jongeren uit Mechelen en omstreken mee na over de inrichting, communicatie en activiteiten op het spookhotel.

Hoe brengen we natuur en cultuur samen in een interessante wandelbeleving op het Spookhotel in het Vrijbroekpark? Hoe houden we deze plek interessant voor jongeren, eens ze opengesteld is?
Het antwoord op deze en nog vele andere vragen wilden we graag horen uit de mond van jongeren. "Een doelgroep die we sowieso moeilijker bereiken in het Vrijbroekpark dat zich tot nu toe in haar activiteiten vooral richt op gezinnen met kinderen", aldus Barbara Pardon, verantwoordelijke publiekswerking. “Voor het domein was dit dus een uitgelezen kans om samen te werken met deze doelgroep. Samen met hen willen we een duurzame samenwerking opzetten.”

Participatief traject Hotelruïne 5

“We gingen eerst te rade bij RADAR, een organisatie in Mechelen die artistiek experiment en cultuurprojecten in de stad ondersteunt. Met tips en tricks hielpen ze ons over de eerst drempel heen: “Hoe bereik je de jongeren en de jongerenorganisaties in Mechelen het best?” RADAR Mechelen bracht ons in contact met fotografe Katleen Gils , die er als coach al enkele projecten met jongeren had begeleid.”

We brachten ons verhaal bij Rojm, Okan After School, de Stedelijke Jeugddienst, JNM, Natuurpunt, Scouts en Chiro uit de buurt en de meisjeswerking van J@m om eerst te polsen bij de begeleiders of dit project de jongeren zou aanspreken.
Met hun steun werd de oproep verspreid waarop 13 enthousiaste jongeren tussen 14 en 18 jaar oud zich aanmeldden.

Participatief traject Hotelruïne 2

Bescherming van de vleermuizenpopulatie

Samen met onze domeinwachters legden we vooraf het kader vast waarbinnen de jongeren konden freewheelen. Van in het begin wilden we duidelijk maken dat het geen plek is waar een skatepark kan ontwikkeld worden of waar vrijuit nieuwe graffiti kan aangebracht worden. Hierbij zoeken we een evenwicht tussen de groei van de vleermuizenpopulatie en het toegankelijk maken van de site.

In de eerste sessie kregen de jongeren een primeur. De domeinwachters namen hen mee en leidden hen rond in de ruïne. Zo konden ze met eigen ogen zien waar de vleermuizen zich nestelen en welke andere dieren in het spookhotel op bezoek komen.

In vijf sessies slaagde Katleen er in, samen met de collega’s van het domein, om de 13 jongeren mee op sleeptouw te nemen en ideeën los te weken binnen een afgesproken kader, met fotografie als rode draad om de gesprekken op gang te brengen.

We gingen aan de slag met volgende thema’s: communicatie, aanbod voor jongeren en kinderen, hoe houden we de site interessant voor jongeren, graffiti, het openingsmoment, het ambassadeurschap en een nieuwe naam voor de plek.

De sessie waar de meeste jongeren naar uitkeken was de graffitiworskhop ism graffiti vzw. Tag, throw-up en met als eindresultaat een groot gezamenlijk graffitiwerk. Ze dachten ook nog na over ecologische vormen van graffiti.

Jongerenparticipatie spookhotel

Enthousiaste tieners

We ronden het traject af met een groep erg enthousiaste tieners die het alvast zien zitten om zich verder te engageren voor dit project. Zo willen ze bijvoorbeeld mee een openingsfeest eind 2024 in elkaar knutselen. Wordt dus vervolgd.

Een kleine greep uit de voorstellen van de jongeren:

  • Een boekje met de mooie graffitiwerken en uitleg over de kunstenaars.
  • Infoborden over de verschillende vleermuizen.
  • Een groot nieuw graffitiwerk gemaakt door bekende Mechelse street art artiesten.
  • Een constructie op het terras zodat de mossen beschermd worden.
  • Uitleg over de hotelruïne door de jongeren zelf
  • Een podcast met verhalen over de ruïne

We bundelen alvast nu al hun ideeën met het bestuur, de stakeholders, collega’s en de uitvoerders van het project.

In samenwerking met:
Toerisme Vlaanderen, Provincie Antwerpen, RADAR Mechelen, Locked Insight