Afgelopen projectoproep ondersteuningsnetwerken
Wetenschappelijk onderzoek
Provincie Antwerpen gaf extra ondersteuning via wetenschappelijke begeleiding en het opmaken van een impactanalyse bij de goedgekeurde projecten. Lees meer over de goede praktijken en richtlijnen qua ondersteuningsnetwerken. Je kan er eveneens het volledige rapport downloaden.
Goedgekeurde projecten
Deze organisaties werden geselecteerd en ontvangen een subsidie voor hun project:
IGEMO met 'GROW' (Gerichte Raad Op maat voor Wijk-werkers): dit project ondersteunt wijkwerkers door hen te helpen met zowel werkgerelateerde als persoonlijke uitdagingen. Een vier weken-durend traject belicht alle domeinen van de persoon om pijnpunten en krachten te identificeren. Een op maat gemaakt model bepaalt of verdere intensieve begeleiding nodig is, waarbij de projectmedewerker nauw betrokken blijft. Het doel is een sluitend systeem dat randvoorwaarden voor succesvolle wijkwerking waarborgt.
vzw 't KADER (Kempense Aanpak Drugs en Rehabilitatie) met 'VINAC – Plus': dit project heeft als doel een ondersteuningsnetwerk voor psychisch kwetsbare personen op te zetten. Route 11 richt zich daarbij op betaalde tewerkstelling binnen twee jaar, terwijl VINAC sociale en arbeidsmatige activiteiten biedt voor kwetsbare profielen. De samenwerking zorgt voor een brede omkadering, waarbij 't Kader psychologische bijstand verleent en VINAC als voortraject fungeert. Het netwerk beoogt duurzame ondersteuning in de stadsregio Turnhout en daarbuiten.
Kras Jeugdwerk met 'Netid': Kras Jeugdwerk biedt vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren tussen 6 en 25 jaar om hun deelname aan de samenleving te versterken. Het project 'Netid' richt zich op jongeren met een LDE-profiel (18+), die 1 tot 5 jaar werkervaring opdoen bij Kras, met intensieve begeleiding gericht op het versterken van sociaal en psychologisch kapitaal. Kras ontwikkelt een persoonlijke netwerktool genaamd 'Netid', die jongeren helpt na hun tewerkstelling toegang te behouden tot steun van vertrouwenspersonen en professionele hulp. Dit wordt gerealiseerd door samenwerkingen met professionele partners.
Stroom Maatwerk: dit maatwerkbedrijf constateerde dat er naast arbeidsbegeleiding ook behoefte is aan meerdimensionale dienstverlening vanwege achterstanden in huisvesting, gezondheid en relaties. Stroom Maatwerk werkt daarom aan vier doelen: zorg op maat, uitbouw van een zorgnetwerk, vorming en intervisie van werkvloerbegeleiders, en betere communicatie naar de doelgroep. Dit helpt bij het vinden en behouden van werk. Aan de hand van de meest gestelde vragen van doelgroepmedewerkers aan hun begeleiders, hebben ze een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke website ontwikkelt. Deze bevat informatie over verschillende levensdomeinen.
Bekijk de video over Stroom Maatwerk en de werking van hun website!