Buurman Antwerpen

Bekijk de video en je bent helemaal mee met het circulaire en inclusieve verhaal van Buurman!

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Magazijn met bouwmateriaal Buurman

Circulaire bouwmarkt

Buurman is een circulaire bouwmarkt waar gebruikte bouwmaterialen uit de regio rond Antwerpen worden verzameld, verwerkt en aangeboden. Behalve gebruikt materiaal, herbestemmen ze ook gerooide stadsbomen. Deze boomstammen worden door Buurman verwerkt tot bruikbare houten planken.

Oprichters Eva De Clerck en Minne Warmenbol (beiden architect) kwamen in 2020 bij Buurman Rotterdam terecht. Daar raakten ze meteen geïnspireerd en startten de gesprekken om het concept naar Antwerpen te brengen.

Buurman Antwerpen opende de deuren in februari 2021 en groeide uit tot dé plek in Antwerpen waar burgers, bedrijven en organisaties terecht kunnen voor hergebruikte materialen en stadshout. De organisatie is gestart met beperkte middelen op een ter beschikking gestelde site en is op die manier organisch gegroeid. Ze verhuisden in 2023 naar een nieuwe locatie en willen van de gelegenheid gebruik maken om de infrastructuur hier te verbeteren met het oog op een meer professionele werking. Daarnaast heeft de organisatie mogelijkheden tot het verwerken van stadsbomen (via Oosterweel & Natuurpunt). Omwille van een tekort aan beschikbaar budget moest men deze soms (deels) laten schieten.

Buurman kreeg een renteloze lening van 30.000 euro van Trividend Provincie Antwerpen voor de financiering van de verbeterde infrastructuur op hun nieuwe locatie, én de verwerking van stadsbomen tot nieuwe grondstoffen.

 

Educatieve houtwerkplaats

Naast de bouwmarkt heeft Buurman naar Rotterdams model ook een educatieve houtwerkplaats waar cursussen en workshops worden gegeven aan zowel particulieren als bedrijven, mét het gerecupereerde hout. Zo draagt de werkplaats ook bij aan bewustwording over hergebruik. 

De combinatie van een circulaire bouwmarkt en educatieve houtwerkplaats is uniek aan het Buurman concept. Het biedt een lokaal antwoord op landelijke ambities rondom duurzaamheid en circulariteit en is tegelijkertijd een podium voor de creatieve maakindustrie. 

 

Samenwerking met sociale economie

Buurman werkt samen met een aantal sociale economie-partners op verschillende niveaus. In die zin past dit project als gegoten binnen de scope van Trividend Provincie Antwerpen.

  • Voor zijn circulaire bouwmarkt zorgt Buurman voor de instroom van materialen via verschillende kanalen: resten van productie, afbraak van expo, overschot van bouwprojecten, afgekeurde materialen uit de houtsector, renovaties van gebouwen,… Buurman selecteert aangeboden materialen met de focus op hout. Hout leent zich in de meeste gevallen prima tot hergebruik en het verwerken van de afvalstroom tot hernieuwbare grondstof is een haalbare kaart en mits een goede selectie ook rendabel. Enkel het materiaal dat met beperkte ingrepen weer kan ingezet worden als grondstof wordt in overweging genomen. Er wordt voor de sloop met de partners geëvalueerd op welke manier het materiaal ontmanteld kan worden zodat enkel nagels of schroeven moeten ontdaan worden, of hier en daar opgekuist. Ontmanteling, transport, logistiek, verwerking en sortering gebeurt door maatwerkbedrijven Manus en De Brug.
  • Voor de productie van snijplanken werkt Buurman samen met de schrijnwerkerij van maatwerkbedrijf Kunnig
  • Buurman biedt een begeleide stage aan voor profielen met afstand tot de arbeidsmarkt. 

 

Financiering en advies

Ben jij ook op zoek naar financiering voor jouw project? Trividend Provincie Antwerpen geeft leningen tot 50.000 euro aan ecologisch duurzame initiatieven die sociale tewerkstelling creëren, of aan initiatieven in de circulaire economie. 

Meer info over subsidies inclusieve economie, vind je hier.