GO SimBA

Een kloof in de gezondheidszorg

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak te maken met gezondheidsproblemen en krijgen helaas niet altijd dezelfde toegang tot kwalitatieve zorg. Dit heeft een negatieve invloed op hun welzijn en levensverwachting. Een belangrijke uitdaging hierbij is de communicatiekloof tussen zorgverleners en deze doelgroep. Mensen met een verstandelijke beperking vinden het namelijk vaak moeilijk om hun (gezondheids-)klachten en behoeften duidelijk te maken, terwijl zorgverleners die niet gespecialiseerd zijn in de gehandicaptenzorg vaak onvoldoende zijn opgeleid om klinische signalen en specifieke zorgbehoeften bij deze groep te herkennen. Dit bemoeilijkt de afstemming van de communicatie en de zorgverlening aan deze populatie.

Bruggen bouwen

Met het pilootproject GO-SimBA (Gezondheidszorgverleners Opleiden met behulp van Simulatiepatiënten Bijzonder en Anders) leiden GKC en UA mensen met een verstandelijke beperking op tot simulatiepatiënten. Samen met hen werken we een communicatietraining uit. Zo krijgen zorgverleners en medische studenten waardevolle feedback rechtstreeks vanuit het perspectief en noden van deze doelgroep.

Door de communicatiekloof te overbruggen, bevorderen we de inclusie en participatie van personen met een verstandelijke beperking. Met dit pilootproject zorgen we voor een betere afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt enerzijds, en tussen wetenschap en praktijk anderzijds. Door de ervaringen en noden van de simulatiepatiënten te delen, zetten we in op een meer inclusieve, patiëntgerichte en kwalitatieve zorg.

Interesse?

Heb je interesse om bij te dragen aan de gezondheidszorg van morgen door deel te nemen aan toekomstige opleidingsmomenten? Of ken je een geschikte kandidaat?  Contacteer het onderzoeksteam dan via go-simba@uantwerpen.be.