Samen werkt?!
Waarom?
Zorgverleners komen vaak op verschillende momenten in contact met dezelfde zorgontvanger. Een vlotte samenwerking verbetert de zorgverlening, maar het is niet altijd gemakkelijk om onderling optimaal te communiceren.
Voor wie?
Zorgorganisaties en hun medewerkers
Zorgopleidingen en hun studenten/leerlingen
Hoe kan jij aan de slag in jouw zorgorganisatie?
Het samenwerken tussen zorgverleners onderling (interprofessioneel) en tussen organisaties (interorganisationeel) verbeteren. Samen Werkt?! ontwikkelt 2 tools:
- Samen Werkt?! scan
- Samen Werkt?! bordspel
Samen Werkt?! - scan
Zorgorganisaties kunnen de scan gebruiken om interprofessioneel samenwerken in kaart te brengen en te versterken. Deze is in ontwikkeling. In Het GielsBos, een organisatie waar 300 mensen met een verstandelijke beperking langdurig kunnen wonen, werd een pilot opgezet om de scan aan te passen aan de sector voor personen met een beperking.
Samen Werkt?! – bordspel
Dit nieuwe spel voor zorgprofessionals en zorgstudenten creëert inzicht en bewustzijn binnen zorgorganisaties in interprofessionele samenwerking.
Tijdens het spelen van Samen Werkt?! krijgen deelnemers de theorie over interprofessioneel samenwerken op een leuke, directe manier mee. Ze leren de vijf bouwstenen kennen, krijgen tips mee en beleven het effect van interprofessionele samenwerking in de zorg.
Partners
Met Samen werkt?! zet het GKC in op interprofessioneel samenwerken. Dit doen ze samen met partners die hierin reeds expertise hebben in de gezondheidszorg.
Het UMCA-bureau (Universitaire Medische Campus Antwerpen) en de Antwerp Management School (AMS) ontwikkelden samen een model voor interprofessioneel samenwerken (IPSIG 4U), dat onder andere bestaat uit een scan, om interprofessioneel samenwerken in de specifieke context van woonzorgcentra in kaart te brengen, te evalueren en bij te sturen.