Foodture

Belangrijke doelstellingen van FOODTURE zijn:

• Het ontwikkelen van verbeterde LCA-methodologieën voor het meten van milieu-impact;

• Het analyseren van synergieën tussen milieu-, sociale, economische, dierwelzijns- en gezondheidsaspecten;

• Het implementeren van precisielandbouwtechnieken en met respect voor het leefmilieu;

• Het opstellen van beleidsaanbevelingen, openstellen van open data resources om de integratie van LCA’s in de dagelijkse praktijk te bevorderen.

Het project heeft een looptijd van 48 maanden en wordt uitgevoerd door een internationaal consortium van onderzoeksinstellingen, universiteiten en technologische organisaties. Met een sterke focus op transparantie en het delen van data wil FOODTURE een nieuwe standaard zetten voor duurzaam voedselbeheer in Europa.

De rol van het Proefbedrijf Pluimveehouderij

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij speelt een belangrijke rol bij het testen en valideren van UAV-gebaseerde emissiemetingen met drones. Binnen Foodture gaan drones allerhande emissies, zoals ammoniak, op een innovatieve manier meten en analyseren.

1. Testen en valideren van dronesensoren

  • Het Proefbedrijf Pluimveehouderij ondersteunt het onderzoek naar de inzet van olfactorische sensoren (sniffers) op drones om gasemissies in de landbouw te meten.
  • Dit gebeurt door sensoren te testen rondom de pluimveestal van het Proefbedrijf Pluimveehouderij en de gemeten waarden te vergelijken met traditionele emissiemeetmethodes in de stal.

2. Optimalisatie van dronevluchten

  • Het Proefbedrijf Pluimveehouderij helpt bij het ontwikkelen van optimale vluchtpatronen voor drones om emissies accuraat te registreren.
  • Hierbij wordt rekening gehouden met weersomstandigheden zoals wind en temperatuur om de nauwkeurigheid te verbeteren.

3. Uitbreiding van emissiemetingen

  • De metingen met drones kunnen vergeleken worden met conventionele meetmethoden zoals vaste sensoren in de stal.
  • Vanuit de metingen en de ruime datasets wordt er bekeken welke toepassingen er mogelijk zijn binnen de pluimveesector.

Waarom metingen met drones?

Traditionele emissiemetingen in pluimveehouderijen zijn vaak duur en beperkt, omdat ze afhankelijk zijn van vaste sensoren. Drones bieden:

  • Meer flexibiliteit om op verschillende locaties te meten;
  • Betere ruimtelijke dekking om variaties buiten een stal in kaart te brengen;
  • Lagere kosten op lange termijn als alternatief voor dure stationaire meetsystemen.

Dankzij het Proefbedrijf Pluimveehouderij kan het FOODTURE-project innovatieve drone-technologie testen en implementeren om de milieu-impact van pluimvee nauwkeuriger te meten en te kwantificeren. Hiermee draagt het Proefbedrijf Pluimveehouderij bij aan de ontwikkeling van een slimmere, efficiëntere en duurzamere pluimveehouderij.

Looptijd

Foodture startte op 1 januari 2025 en loopt tot en met 31 december 2028.

Partners

  • Fundacio Universitaria Balmes, Spanje
  • Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet, Noorwegen
  • Institut National de Recherche pour l'agriculture, Frankrijk
  • Universiteit Gent, België
  • Pontificia Universidad Catolica del Peru, Peru
  • Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), België
  • Danmarks Tekniske Universitet, Denemarken
  • Association de Coordination Technique pour l'Industrie agro-alimentaire, Frankrijk
  • Centre Technique de la Conservation des Produits Agricoles, Frankrijk
  • Institut des Corps Gras, Frankrijk
  • IFIP - Institut du Porc Association, Frankrijk
  • Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), België
  • Open Food Facts, Frankrijk
  • Udruzenje Eko-Inovacija Na Balkanu, Servië
  • Confederazione Generale dell Agricoltura Italia, Italië
  • Agence de l'Environnement et de la maîtrise de l'Energie, Frankrijk
  • Proefbedrijf Pluimveehouderij, België
  • Universita Cattolica del Sacro Cuore, Italië
  • Forschungsinstitut fur Biologischen Landbau, Zwitserland
  • Unione Regionale delle Province Pugliesi, Italië
Medegefinancierd door de Europese Unie - logo Vlaanderen en Europa
FOODTURE LOGO