Op een drafje

Projectomschrijving
In de regio Kempen-Zuid in de provincie Antwerpen is kleinschalig bierbrouwen een populaire activiteit. Varkens- en rundveebedrijven gebruiken bierdraf dat ze krijgen van grote brouwerijen als krachtvoer. Voor kleine brouwerijen is het transport en de verwerking van bierdraf momenteel niet interessant. Een lokale keten met het oog op standaardisatie, bewaring en transport van bierdraf kan naast het opwaarderen van bierdraf ook zorgen voor een continue bevoorrading op grotere schaal. Dit biedt een mooie meerwaarde als structurele bron van lokaal geproduceerd pluimveevoeder.
Welke stappen gaan we zetten?
- chemische en microbiologische analyse van het beschikbare bierdraf;
- eenvoudige, efficiënte verwerking van het draf;
- voederproeven bij pluimvee;
- uitwerken van een optimale valorisatieketen.
Met het oog op kostenefficiëntie, standaardisatie en meerwaarde naar de verschillende schakels in de keten, is het centraal samenbrengen en verwerken van de draf een belangrijke piste om te verkennen. Het doel is om het bierdraf te scheiden in een vloeibare en vaste fractie door persing. We gaan na hoe de vloeibare fractie kan dienen als substraat voor microalgenkweek. Het gebruik van reststromen voor algenkweek is baanbrekend omdat actieve kwekers dit tot op vandaag weinig toepassen. Verder analyseren we de samenstelling van deze algen en bekijken we in welke mate de restwaters gezuiverd zijn. Doel is om een concrete pilootkweek op te starten die als demo- en inspiratiecase fungeert op het einde van het project. Een voederproef met de gedroogde bierdraf wordt uitgevoerd met vleeskuikens om het potentieel van de droge fractie als voeder voor pluimvee in te schatten.

Projectdoelstelling
De voornaamste doelstelling van het project is door een innovatieve, laagdrempelige en succesvolle verwerking van bierdraf lokale actoren te inspireren zodat er een lokale (korte) keten kan ontstaan. Uiteindelijk willen we een lokaal beschikbare reststroom van bierdraf van regionale en kleinschalige brouwerijen optimaal valoriseren.
De missie van dit project is de demonstratie van een lokale keten waarbij regionale (kleinschalige) brouwerijen hun bierdraf op een economisch interessante manier kwijt kunnen door de draf te verzamelen en te verwerken. Daarbij geven we de lokale kleinere veetelers en pluimveehouders de optie om stabiel en betaalbaar krachtvoeder te bekomen dat gedurende het ganse jaar beschikbaar is door de langere houdbaarheid van de droge fractie. Tot slot demonstreren we ook een innovatieve verwerkingsopportuniteit van de vloeibare fractie door op pilootschaal microalgen te kweken die dan weer als ingrediënt kunnen opgepikt worden binnen de context van de korte keten.
Looptijd project
Het LEADER-project Op een drafje startte op 1 januari 2025 en loopt tot en met 31 december 2026.


