Projecten management

Afgelopen projecten

Klimaatvriendelijke Ommekeer met Eigen voer (KOE)

Doordachte teeltkeuze en vruchtwisseling wordt aangemoedigd op een melkveebedrijf en is de basis voor meer CO2-opslag in de bodem. Het project KOE zet in op klimaatvriendelijke of klmaatrobuuste teelten: granen/veldbonen, gras-klaver, rietzwenkgras en voederbieten. Diepwortelende gewassen laten meer organische stof achter in de bodem. Tegelijkertijd heb je met vlinderbloemigen minder kunstmest nodig. Aangezien bij de productie van kunstmest CO2 gevormd wordt, is dat een bijkomend gunstig effect. Toch blijven veel melkveehouders vasthouden aan een eng teeltplan met enkel gras en maïs. Binnen dit project willen we de teelttechnische aspecten en de mogelijkheden van de teelt of het vervoederen van deze alternatieve teelten in kaart brengen. Een uniek project waarbij gewerkt wordt van veld tot stal. Hooibeekhoeve zal binnen dit project het inpassen van de voeders (namelijk geplette gerst, ingekuilde voederbieten en grasklaver) in het rantsoen testen en demonstreren. Daarnaast zullen bij grasklaver op praktijkpercelen twee bemestingsstrategieën worden vergeleken.

Dit demonstratieproject wordt gesubsidieerd vanuit PDPO en verloopt in samenwerking met LCV, HoGent-Ugent (Proefhoeve Bottelare), ILVO en Inagro.

logo LCV

Precisielandbouw Teelten Open Lucht (Smart Crops)

Doel van dit project is de demonstratie van innovatieve precisielandbouw technieken die op vandaag reeds worden geïmplementeerd op pioniersbedrijven in Vlaanderen. Naast deze demonstraties zal in het project ook aandacht zijn voor het economische aspect van precisielandbouw. De focus van het demoproject ligt op het gebruik van innovatieve precisielandbouw technieken die de plantaardige productie trachten te optimaliseren. Hierbij wordt gedemonstreerd hoe het productiesysteem in verschillende fasen van de teelt kan verbeterd worden, namelijk op moment van planten/zaaien, tijdens het groeiseizoen met gewassensing en bij het meten van opbrengsten.

  • Link met management: binnen dit project worden de opbrengstverschillen en de verschillen in input (plantgoed, meststoffen en gewasbescherming) tussen de traditionele manier en precisielandbouw in kaart gebracht. 

Dit project wordt gesubsidieerd vanuit het Departement Landbouw en Visserij en verloopt in samenwerking met Inagro, PSKW vzw, PIBO Campus vzw, PCLT vzw, ILVO en KBIVB.

Logo EIP

Looboeren

Met dit project willen we de landbouwsector een prominente plaats geven als partner in de Merode. De grote dynamiek die het plattelandsproject in de Merode teweeg bracht is grotendeels de landbouwsector voorbij geraasd. Dit project bevat twee werklijnen die elk als doel hebben om landbouwers te vormen, te informeren en te stimuleren over nieuwe milieubewuste bedrijfsstrategieën die passen binnen het Integraal plan van de Merode en het nieuwe GLB (economisch). Landbouwers actief in de Merode, krijgen met dit project ondersteuning en vorming bij nieuwe mogelijkheden, waarmee ze zelf op korte termijn aan de slag kunnen, en die van grote landschappelijke meerwaarde zijn (ecologisch). Passanten, recreanten en lokale bewoners gaan landbouwers erkennen als landschapsbouwers (maatschappelijk).

Dit project wordt gesubsidieerd vanuit PDPO en verloopt in samenwerking met Agrobeheerscentrum, VLM, Boerenbond, Stad Geel, Gemeente Westerlo en Gemeente Laakdal.

Logo's PDPO

Wij nemen deel aan:

  • Operiationele groep: Haalbaarheid van het opstellen van een bedrijfsstikstofbalans op een melkveebedrijf met het oog op het reduceren van ammoniakemissies.