Atlas Waterlopen
Digitale Atlas
Op 7 februari 2023 keurde toenmalig Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de digitale atlas van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen en publieke grachten goed. Deze atlas bevat de nodige informatie over de gerangschikte onbevaarbare waterlopen van 1ste, 2de en 3de categorie en de publieke grachten en legt hun juridische toestand vast. Die informatie betreft de aslijn, beheerder, erfdienstbaarheidszone en VHAG-code (unieke code die elke waterloop of gracht van bron tot monding identificeert) voor alle gerangschikte onbevaarbare waterlopen en publieke grachten. Daarnaast bevat de digitale atlas informatie over de bodem- en kruinbreedte en de diepte van de bedding van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen. Deze digitale atlas vervangt de historische papieren atlassen.
Vlaamse Hydrologische Atlas
In de Vlaamse Hydrografische Atlas (VHA) vind je de aslijnen van de bevaarbare en de gerangschikte onbevaarbare waterlopen, de publieke grachten en een deel van de niet geklasseerde waterlopen. De VHA bevat dus meer waterlopen en grachten, maar heeft niet dezelfde juridische basis als de digitale atlas. Je vindt de VHA en de digitale atlas in het geoloket waterbeleid. Een overzicht van de verschillende waterloopbeheerders vind je hier.
Historische atlassen
De huidige digitale atlas werd voorafgegaan door de opmaak van papieren atlassen van de waterlopen. Er werden 154 atlasboeken opgemaakt in de periode rond 1877 en 151 atlassen in de jaren 1950. Met de inwerkingtreding van de wet op de onbevaarbare waterlopen van 28 december 1967 werden de onbevaarbare waterlopen ingedeeld in categorieën 1, 2 en 3. Als gevolg hiervan werden nieuwe overzichtsplannen opgemaakt. De historische atlassen van 1877 en 1950 werden gedigitaliseerd en kun je raadplegen via het geoloket. De originele boeken bewaren we in het provinciale archief.