Sint-Montfort in Kontich
De allereerste stap
Nog voor er überhaupt sprake was van een Groene Oase, trokken enkele leerkrachten van de basisschool op avontuur in het buitenland. Om te leren rond outdoor learning gingen ze op Erasmusuitwisselingen: in Duitsland, IJsland, Denemarken of Italië. Het zaadje voor meer buitenles in het groen werd daar al geplant.
Topteam
Sint-Montfort ontving voor hun Grote Groene Oase € 25.000. De school kan rekenen op een straffe werkgroep. Enkele ouders, de directie, de preventieadviseur en een paar leerkrachten zetten hun schouders onder het project. Een van de ouders is tuinarchitect en tekende zelf een eerste aanzet van de plannen.
Afscheid
Sint-Montfort moest afscheid nemen van directrice Kristel Neutjens. Zij overleed tijdens de voorbije paasvakantie. “Maar weg is ze niet”, vertelt juf Isabelle Derycke.
Kristel was een drijvende kracht achter deze Groene Oase. Ze dacht mee na over de plannen en drukte haar stempel op de groene speelplaats. We zullen dan ook een groen rusthoekje naar haar vernoemen.
Zo krijgt de Oase van Sint-Montfort een uniek stukje groen en een mooi eerbetoon.
Betrokkenheid
Sint-Montfort is een wijkschool; 85% van de leerlingen woont binnen een straal van 500 meter van de school. “De betrokkenheid is enorm. De schoolpoort blijft open tijdens de werken. Er zijn dan ook veel leerlingen en ouders die komen kijken en vragen hoe het met de werken staat. Omdat we samen de eerste tegels uit de speelplaats hebben gewipt, volgen zij graag nauwgezet de stand van hun nieuwe speelplaats op,” vertelt Isabelle.
Geen school, wel vooruitgang
Eind juni wipten de leerlingen al 75% van de tegels uit de speelplaats. Een externe firma pakte tijdens de zomervakantie de laatste en grootste onthardingswerken voor z’n rekening. Goed voor zo’n 460 vierkante meter ontharding. Ook de houtsnipperzones en eerste speeltuigen werden geleverd. Juf Isabelle vertelt: “De zomer vormt de ideale periode voor deze onthardingswerken. De leerkrachten en leerlingen ondervinden geen last, en de werken gaan goed vooruit.”
Betrokkenheid 2.0
Hoewel het niet op elke school mogelijk is om zó’n betrokken team bijeen te krijgen, is het wel sterk aangeraden om erop in te zetten. Maud van Regionaal Landschap Rivierenland vertelt: “We merken dat leerlingen die helpen met planten later meer zorg dragen voor het groen op de speelplaats. Ouders die het project mee opvolgen, staan niet meer sceptisch tegenover vuile kledij en schoenen. En als een schoolteam z’n schouders ergens onder zet, kunnen er vast wonderen worden verricht.”
Wordt vervolgd ...
Na zo’n stevige onthardingsactie is het tijd voor de invulling. Op de plannen: rustige plekjes, actievere klauterzones, een wadi (lees: Water Afvoer Drainage Infiltratie), buitenklas en speelelementen. Wij zijn alvast benieuwd naar het eindresultaat!