Interprovinciaal Kenniscentrum (IPKC)

Snel naar

 

1.      Introductie

Het IPKC is een samenwerkingsverband tussen de vijf Vlaamse Provincies met als doel knowhow omtrent milieu en aanverwante thema’s te delen. In de vijf provincies samen werken meer dan 300 deskundigen rond milieu, natuur en klimaat. Dat is een schat aan informatie en expertise! Door de handen in elkaar te slaan, kunnen we over provinciegrenzen heen een ruimere dienstverlening aanbieden, wat onze steden en gemeenten ten goede komt.

2.      Historiek

In september 2013 gaven de gedeputeerden voor Leefmilieu van de vijf Vlaamse provincies groen licht voor de opstart van het Interprovinciaal Kenniscentrum voor Milieu (IPKC). Op 2 februari 2016 werd de formele samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd door alle provincies.
De stuurgroep bestaat uit medewerkers van elke provincie en een afgevaardigde van de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP).

3.      Wat betekent het IPKC voor jouw gemeente?

Voorstel samenwerkingsovereenkomst voor gemeenten

Het aanbod en de werking van het IPKC wordt ter beschikking gesteld van de gemeenten.  De provincieraden van de vijf provincies keurden het voorstel voor een overeenkomst met gemeenten goed.


Gemeenten die een overeenkomst met de provincie ondertekenen, kunnen vanaf nu langs deze weg ook een beroep doen op de expertise van een ander provinciebestuur

Er is namelijk tussen de vijf provincies onderling al een overeenkomst.  Het is níet de bedoeling van de provincie om te concurreren met bestaand aanbod via o.a. streekintercommunales. Via het IPKC wordt wél de focus gelegd op een complementair aanbod van diensten en ondersteuning.

Naast de provinciale expertise staan de laboratoria PIH (Antwerpen) en PCM (Oost-Vlaanderen) dankzij hun erkenningen, BELAC-accreditatie en deskundige omkadering garant voor kwaliteitsvol en onafhankelijk beleidsondersteunend onderzoek en advies.

Wat betekent dit concreet?

    Ondertekening van de overeenkomst verplicht de gemeente tot niets.  Het biedt wel de mogelijkheid om à la carte een beroep te doen op expertise bij een ander provinciebestuur indien het eigen provinciebestuur niet over de nodige kennis beschikt. Dit is juridisch afgetoetst en is in overeenstemming met de geldende wetgeving inzake overheidsopdrachten.

    Dit is geen exclusiviteitscontract.   Het staat de gemeente nog steeds vrij om een offerte op te vragen bij een studiebureau of streekintercommunale.  Wel is het zo dat een deel van de aangeboden expertise zeer beperkt beschikbaar is “op de markt”.

     

‘Het IPKC gaat verder waar de anderen net stoppen.’

 

    Het ondertekenen van de overeenkomst voor gemeenten is gratis. Het aanvragen van ondersteuning dient te gebeuren via het online IPKC-Sharepointplatform. Bij de aanvraag wordt door de provincie in kwestie bekeken tegen welke kostprijs de uitvoering kan gebeuren (is veelal maatwerk). Het staat de gemeente vrij om al of niet akkoord te gaan met deze offerte en er dus wel of niet op in te gaan.

 

Duur van de overeenkomst

Deze overeenkomst vangt voor elke gemeente aan op de datum van ondertekening en geldt voor onbepaalde duur. Opzeg van deze overeenkomst door één van de partijen kan aangetekend gebeuren, mits een opzeggingstermijn van 1 jaar.

Elke aanpassing van deze contracttekst dient in onderling overleg te gebeuren en kan enkel mits goedkeuring van alle partijen.

4.      Contactgegevens


Website: APB Provinciaal Instituut voor Hygiëne

E-mailadres: IPKC@provincieantwerpen.be

Contactpersoon: Vicky Desart