Cool Neighbourhoods
Specifieke doelgroepen
Hoewel de negen pilootgebieden voor vergelijkbare uitdagingen staan, hebben ze allemaal een unieke context. Daarom ontwikkelen we verschillende interventies gericht op specifieke groepen binnen elke gemeenschap – zoals kwetsbare bevolkingsgroepen, jongeren, kleine ondernemingen, vastgoedeigenaren en bezoekers. De focus op deze groepen vergroot de mogelijke impact van dit project op het verminderen van hittestress en het bevorderen van welzijn, biodiversiteit en de milieukwaliteit van Noordwest-Europa.
Co-creatie
Er bestaan al verschillende strategieën om stedelijke hitteproblemen aan te pakken, maar buurten hebben te maken met variërende niveaus van hittestress. Daarom werken we in co-creatie samen om trainingsprogramma’s en buurtplannen te maken en uit te rollen om de hittestress te verlagen en de levenskwaliteit te vergroten. We maken deze plannen op maat voor elke buurt, gebaseerd op een gedetailleerde kosten-batenanalyse, dataverzameling en het betrekken van de gemeenschap.
De gezamenlijk aanpak zal de steun van belanghebbenden vergroten, wat de veerkracht van gemeenschappen en toekomstig eigenaarschap versterkt. Een leefbaarheidsindex kwantificeert de impact en maakt een vergelijking tussen buurten mogelijk voor toekomstige interventies. Bovendien maken we gebruik van kennis en tools die ontwikkeld werden in eerdere Europese projecten, zoals de Cool Towns en Nature Smart Cities projecten.
Type buurten
Het zijn juist de dichtbevolkte regio’s in Noordwest-Europa waar de publieke gezondheid onder druk staat door hittestress. Dit zorgt voor een toenemende vraag naar manieren om de komende jaren buurten te verkoelen.
We focussen ons op drie typen buurten. Die liggen in:
- de binnenstad
- een groen centrum
- een achtergesteld gebied
De gebieden bevinden zich in Nederland, België, Frankrijk en Luxemburg en omvatten samen ruim 30.000 vierkante kilometer aan publieke ruimte dat vergroend zal worden. Ook zullen we hier de algemene leefbaarheid vergroten, inclusief het verbeteren van de gezondheid, recreatie en sociale verbondenheid. Tot slot focussen we op het creëren van bewustzijn onder inwoners.
Hoe maken we onze buurten hittebestendig?
Het planten van bomen, installeren van schaduwdoeken en toevoegen van waterelementen zijn allemaal succesvolle strategieën om hittestress te verlagen. Ze verkoelen plekken en maken het zo aangenamer om er te leven. Ook ondersteunen we hiermee de biodiversiteit.
Samen bouwen we aan een koelere en leefbaardere toekomst voor iedereen. We zorgen ervoor dat buurten in heel Noordwest-Europa kunnen profiteren van de uitkomsten van ons project. Onze focus op het verlagen van hittestress en het vergroten van de leefbaarheid zal onze blijvende nalatenschap zijn voor toekomstige generaties.
Het Cool Neighbourhoods project wordt ondersteund door het Europese Interreg Noordwest-Europa programma. Meer informatie over Cool Neighbourhoods en haar revolutionaire impact vind je op www.coolneighbourhoods.nweurope.eu.