Skip to main content

Wat is een Bosgroep?

De Bosgroepen zijn verenigingen van en voor boseigenaars. Ze helpen hen bij het duurzaam beheer van het bos en worden hiervoor ondersteund door de provincie waar ze deel van uitmaken. Meer daarover lees je hier.

Verenigingen van en voor boseigenaars, groot en klein

In Vlaanderen zijn de bossen enorm versnipperd en zijn er dus veel boseigenaars. Een bos beheren is daardoor niet eenvoudig en vaak onrendabel. Bovendien is het als individuele eigenaar moeilijk om wegwijs te geraken in de vele regels en subsidies.  

De Bosgroep biedt hier een antwoord op door de boseigenaars in een streek samen te brengen en hun krachten te bundelen. Het is een vrijwillig samenwerkingsverband van eigenaars, voor eigenaars. Elke eigenaar, groot of klein, privé of openbaar (gemeente, OCMW, kerkfabriek …) kan lid worden van de Bosgroep in zijn streek.

Wat doet een Bosgroep?

Een Bosgroep ondersteunt de boseigenaar bij alles wat te maken heeft met het duurzaam beheer van zijn bos. Dat kan zijn: 

  • hulp bij de administratie en wetgeving;
  • advies over bebossen;
  • hulp bij onrendabele beheerwerken;
  • het organiseren van brandhoutverkopen.

Meer over de Bosgroepen en hoe zij boseigenaars ondersteunen, lees je op www.bosgroepen.be.

Bosgroepen en de provincie

De Antwerpse Bosgroepen worden financieel ondersteund door de provincie voor hun basiswerking. De provincie coördineert ook de samenwerking tussen deze Bosgroepen. Zo werken we samen aan kwaliteitsvolle, klimaatrobuuste landschappen en beschermen we de biodiversiteit. In de provincie Antwerpen zijn drie Bosgroepen actief. Samen tellen ze bijna 5600 leden en beheren ze een oppervlakte van meer dan 19 000 hectare bos.

Waarom is een bos zo belangrijk? Waarom werkt de provincie aan meer bos? Wat zijn de voordelen van bos en natuur voor onze gezondheid? Een antwoord op deze vragen lees je op deze pagina

Projecten

De Antwerpse Bosgroepen dragen ook bij aan verschillende projecten. We lichten er hier enkele toe: