Programma

8.30 - 9.15u: Onthaal met koffie

9.15u: Intro Philip Mielants – Departementshoofd Vrije tijd

9.30u tot 10.30u: Toon Verlinden – auteur van ‘Weg van Water’

10.30u tot 10.45u pauze

10.45u -12.30u

  • Lezing en gesprek Geleid bezoek Waterlink Spaarbekken Oelegem: 
    hoe kan water uit het Albertkanaal drinkwater worden. Een interactieve rondleiding in Waterlink.
  • Workshop 'Bosbaden rondom water' met domeinwachters Ils Ooms en Jasmina Hrebak:
    Nam je al eens een bosbad ? Kom het ontdekken tijdens deze workshop met het thema water. Bosbaden laat je op een diepe manier verbinden met de natuur. Het geeft je rust, ontspanning en wekt verwondering op.
    Je doet tevens inspiratie op om met je eigen groep op stap te gaan. De activiteit gaat buiten door dus draag aangepaste kledij en schoeisel.
     
  • Wandeling 'Waterbeheer in het Vrieselhof' met domeinwachter Jeroen De Smedt:
    Een voor Vlaanderen zeldzaam grasland dient de nodige bescherming te krijgen. De wandeling leidt on langs de uitgevoerde natuurinrichtingswerken en de evolutie ervan in het Vrieselhof, zoals de rivier het Schijn, het fort van Oelegem, de rosse beek.
     
  • Droog of nat: wat brengt de klimaatverandering in de provincie Antwerpen? met hemelwatercoördinator Kris Huijskens:
    In deze interactieve lezing wordt de impact van de neerslagpatronen van afgelopen 5 jaren op het watersysteem van de provincie wordt geschetst , met ook een vooruitblik naar de toekomst. Er is ruimte voor eigen ervaringen en een zoektocht naar adaptatiemogelijkheden. 
     
  • Workshop 'Aromatisch water' met Liesbeth Van Gorp en Sara Frederix:
    Ontdek wat hydrolaten zijn, hoe je ze maakt en welke verrassende toepassingen ze hebben in natuurlijke gezondheidszorg, keuken en huidverzorging. Je maakt ook je eigen gezondheidsondersteunende spray.

12.30u tot 13.15

Pauze

13.15 – 13.45u Verhaal plus netwerkmoment

13.45u – 15.30u

  • Lezing en gesprek Geleid bezoek Waterlink Spaarbekken Oelegem:
    hoe kan water uit het Albertkanaal drinkwater worden. Een interactieve rondleiding in Waterlink.
     
  • Workshop ‘Expeditie Schijn: grondboring en debietmeting 1e en 2e graad secundair’door Claire Lammens – VMPA:
    In deze praktische workshop voeren we twee terreintechnieken: grondboring en debietmeting uit vanuit twee eenvoudige onderzoeksvragen :
    1.Hoeveel water stroomt er hier door het Groot Schijn?
    2. Wat bevindt er zich in de grond waarop we staan?
    We boren tot 1,20 m diepte en stellen een bodemprofiel op. We onderzoeken de korrelgrootte en beschrijven de verschillende horizonten. We leren de bodemclassificatie op een bodemkaart te begrijpen.
    We berekenen de hoeveelheid water die per seconde, onder ons door stroomt. We meten de natte bedding en de stoomsnelheid op een veilige en eenvoudige manier: we staan niet in het water! We bespreken “de werking” van de rivieren (erosie -transport-sedimentatie) en bekijken de vallei als “het resultaat” van deze langdurige werking!
     
  • Workshop Ecodanzi 'Natuurbeleving door beweging, dans en muziek, geïnspireerd door water' met Resi Pansaerts.
    Via beweging en muziek ervaren we de natuur rondom ons op een andere manier.
     
  • Workshop 'Het modderlab: creatief met modder' door Katrien Peeters - educator PGRK
    In deze praktische workshop blijven we niet helemaal zonder modder: Professor Mud heeft een modderlab en experimenteert daar om een moddermonster te maken. Dus iedereen is welkom om kennis te maken met de mysterieuze proeven van de professor zoals modderschilderen; moddermasker; modderwas; modderdrukken, ...
     
  • Workshop 'Brouw de natuur' met Liesbeth Van Gorp en Sara Frederix
    Ontdek de kracht van lokale wilde planten en de rol van water in het bereiden van kruideninfusie. In deze workshop leer je hoe je met planten uit je eigen omgeving een unieke ‘thee’mengeling maakt. Leer alles over de gezondheidsvoordelen van wilde planten zoals brandnetel, moerasspirea, paardenbloem, smalle weegbree, vogelmuur of duizendblad. Of je nu werkt met kinderen, jongeren, of volwassenen, na deze workshop weet je hoe je kruideninfusies kan integreren in natuureducatie, workshops of dagelijkse activiteiten. Ga naar huis met praktische vaardigheden en ideeën om je publiek te inspireren met de kracht van planten en water.

15.30u tot 16.00u: Afsluit