Duaal leren
In een duaal leertraject combineert een leerling (secundair onderwijs) of cursist (centrum voor volwassenenonderwijs) het leren op school met het leren in een onderneming. Ze oefenen niet alleen competenties in op de werkplek, zoals bij een stage, maar verwerven ook nieuwe competenties op de werkplek. Om de opleiding tot een goed einde te kunnen brengen is een kwaliteitsvolle leerwerkplek dan ook erg belangrijk.
Wil je een duale leerling of cursist opleiden op je werkvloer? Dan moet je daarvoor erkend zijn. Om erkend te worden moet je als onderneming aan een aantal erkenningsvoorwaarden voldoen. Je moet ook minstens één mentor aanduiden die zal instaan voor de opleiding en begeleiding van de lerende op de werkvloer. Ook de mentor moet aan een aantal voorwaarden voldoen, o.a. het volgen van een mentoropleiding.
De erkenning vraag je aan per opleiding waarvoor je een overeenkomst wil sluiten en voor elke vestiging waar je leerlingen wil opleiden. De erkenningsprocedure kan je eenvoudig opstarten door een aanvraag in te dienen in het digitale loket app.werkplekduaal.be.
Voor de erkenningsprocedure of voor verdere vragen kan je terecht bij de website over duaal leren: https://www.duaalleren.vlaanderen/
Succesverhalen
Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen kent een lange traditie in duaal leren en kan dan ook terugkijken op heel wat succesverhalen.
Maak bijvoorbeeld kennis met Emely Rillof, die via duaal leren de knepen van het vak leerde bij scheepshersteller Navitec. Emely startte in het ASO, maar wou al snel een technische richting gaan doen. Vanaf de tweede graad is ze dan gestart met mechanica-elektriciteit en daarna mechanica maar uiteindelijk koos ze toch voor lassen omdat ze graag onderwaterlasser wil worden. Of dat wel iets voor meisjes is? Dat laten we Emely zelf vertellen:
Als vrouw moet je je wel meer bewijzen. Toen ik in het begin in deze ‘mannenwereld’ stapte, kreeg ik vaak opmerkingen zoals ‘Kan jij dat wel?’ of ‘Jij bent een meisje, kan je dat wel tillen?’. Maar hier bij Navitec is dat niet zo, ze onderschatten mij niet. Als ik hier aangeef dat iets niet lukt, is dat in hun ogen niet omdat ik een vrouw ben. Ik heb trouwens al meerdere keren gehoord dat vrouwen fijner kunnen lassen en properder afwerken dan hun mannelijke collega’s. Voor TIG-lassen moet je heel fijn kunnen werken en daar zijn vrouwen blijkbaar iets beter in dan mannen.”
In het filmpje hieronder komt naast Emely ook Ian Maes aan het woord. Hij kon na een succesvol duaal traject meteen aan de slag op zijn stageplaats.
Meer info?
Interesse om zelf een duale leerling of cursist te begeleiden in je bedrijf? Vul dan het onderstaande contactformulier in of neem contact op met Gerd Van den Broeck.