Ter Plekke
Je kan ze bestellen bij de dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen via erfgoed@provincieantwerpen.be.
Ter Plekke 4
Het Rivierenhof, Deurne
De mijlpalen - de mensen - het erfgoed
In 2023 viert het park Rivierenhof zijn honderdste verjaardag als provinciaal groendomein. Het voormalige kasteeldomein werd in 1921 aangekocht door het Antwerpse provinciebestuur en enkele jaren later als eerste provinciaal domein in het land voor het grote publiek opengesteld. Deze verjaardag is dan ook de perfecte aanleiding voor de publicatie van een nieuwe bezoekersgids in de reeks Ter Plekke.
Ter Plekke 4 neemt je mee terug in een geschiedenis die teruggaat tot de 16de eeuw. Je ontdekt de verhalen van de adellijke bewoners, architecten, tuinarchitecten en de redder van dit uitzonderlijke recreatiedomein. In het park zijn nog verschillende plekken waar je de monumentale getuigen van deze geschiedenis kan ontdekken. Via een handig plannetje ontdek je het erfgoed van het Rivierenhof.
Kost: 5 euro
Ter Plekke 3
Aartsbisschoppelijk Paleis, Mechelen
Het provinciebestuur en het aartsbisschoppelijk paleis hebben een unieke, eeuwenoude band. De zorg voor dit gebouw is een kerntaak van de provincie die teruggaat tot haar ontstaan aan het begin van de 19de eeuw. Het aartsbisschoppelijk paleis is een bijzonder gebouw. Niet enkel heeft het een eerbiedwaardige geschiedenis die teruggaat tot 1596, het is bovendien een van de weinige, gaaf bewaarde ‘Rijksgebouwen’ uit een onterecht vergeten periode in onze geschiedenis, met name het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De restauratie van de gevels is de aanleiding van deze nieuwe publicatie.
Deze derde aflevering in de reeks Ter Plekke brengt de geschiedenis van de aartsbisschoppelijke residentie in de Dijlestad en de verhalen van de bouwers en bewoners van dit te weinig gekende complex. Door de publicatie zwaaien de poorten aan de Wollemarkt voor de lezer open, je ontdekt de ontvangstzalen en de fraaie stiltetuin, een oase van rust in het hart van de stad.
Kost: 5 euro
Met een geschiedenis die zeker teruggaat tot de 16de eeuw, staat de erfgoedwaarde van het kasteel d'Ursel buiten kijf. Maar ook hier zijn er minder bekende verhalen, onvermoede personages die aantreden en verborgen plekken waarvan de deuren worden geopend. Naast enkelen leden van de familie d’Ursel vertellen ook de architecten, de tuinarchitecten en een rentmeesteres hun verhaal.
De publicatie neemt de lezer aan de hand voor een tocht doorheen het domein en het kasteel. We betreden daarbij zowel de salons als de dienstruimtes, het kasteel en het park, maar bezoeken ook de hertoglijke tribune in de kerk en brengen zelfs een laatste groet aan het familiemausoleum. Daarbij wordt de kern van de zaak niet uit het oog verloren; datgene wat het kasteel van Hingene zo uniek maakt! De terugplaatsing van de laatste ensembles van Chinees behang en 18de-eeuwse textilia zijn dan ook de kroon op de restauratie van deze erfgoedparel en de aanleiding voor de publicatie van deze tweede gids in de reeks Ter Plekke.
Kost: 5 euro
De inhuldiging van het gerestaureerde Vangeertenhof in het Arboretum Kalmthout is de aanleiding voor deze publicatie. Wanneer hoofdrolspeler Charles Van Geert zijn kwekerij in 1856 overbracht van Antwerpen naar Kalmthout, kon hij waarschijnlijk niet vermoeden dat ze de kern zou vormen van het ondertussen wereldberoemde en drukbezochte Arboretum Kalmthout.
In deze eerste aflevering van de nieuwe reeks “Ter Plekke”, kan je de intrigerende verhalen en anekdotes lezen over de mijlpalen, de mensen en het erfgoed die van dit arboretum mee zo’n bijzondere plek hebben gemaakt.
Kost: 5 euro