#Fietsvriendelijk
#Fietsvriendelijk
Bij attente interactie bieden weggebruikers de andere partij alle kansen om zijn of haar weg op een veilige en geruststellende manier verder te zetten. Dat gaat dan zowel over gelijkwaardige (bv. fietsers onderling) als ongelijkwaardige verkeersdeelnemers (bv. gemotoriseerd verkeer ten aanzien van fietsers en voetgangers).
Uiteraard gelden altijd en overal verkeersregels. Die kennen we en passen we ook toe. Ons fietslicht brandt, we gsm’en niet op de fiets en we rijden in de juiste richting en niet op het trottoir. Daar gaan we vanuit. Dat is het minimum.
Met de campagne Fietsvriendelijk willen de Fietsersbond en de provincie Antwerpen op een ludieke manier aandacht vragen voor die extra’s die ervoor kunnen zorgen dat iedereen zich comfortabeler, veiliger en dus gelukkiger zal voelen.
Lees de zeven tips en klik ze aan om de filmpjes te zien.
1. Laat zien wat je plannen zijn met een armgebaar
Zo kan een andere weggebruiker jouw gedrag voorspellen en er veilig mee omgaan. Voor links of rechts afslaan, is het uitsteken van de arm ingeburgerd. Wij willen graag ook een signaal afspreken dat betekent: ik ga stoppen of vertragen. Vanaf nu: hand opsteken, simpel en vriendelijk.
2. Maak oogcontact met elkaar
Geef elkaar ook een (auditief) seintje met de fietsbel. Het betekent gewoon: “Hallo, ik ben er. Dat wil ik je even laten weten.”
3. Pas je snelheid als fietser aan
In drukkere omgevingen fiets je minder snel dan buiten woonkernen. Hou er rekening mee dat kleinere kinderen of minder geoefende fietsers meer ruimte nodig hebben. Vertraag voor hen.
4. Wacht hoffelijk en maak ruimte vrij
Geef de anderen voldoende ruimte wanneer je moet wachten aan kruispunten, verkeerslichten of oversteekplaatsen.
5. Parkeer je fiets op een plek die de andere weggebruikers niet hindert.
Vermijd dat voetgangers, mensen met kinderwagens of rolstoelen het voetpad niet meer kunnen gebruiken.
6. Geef voorrang aan voetgangers
Zij zijn nog meer kwetsbare weggebruikers dan fietsers.
7. Zet je fietsverlichting aan.
Zien en gezien worden, zijn de beste manier om elkaar te helpen om veilig te fietsen. En richt je licht op de rijbaan, niet op de ogen van je tegenliggers.
Waarom steunt de Provincie Antwerpen deze campagne?
De provincie Antwerpen zet al jaren in op fietsbeleid. En zal dat ook de volgende jaren uitgebreid blijven doen. Fietsen is duurzaam, gezond en goedkoop. En vooral: leuk en ontspannend. Onze inspanningen (en die van onze partners) lonen. Via ons uitgebreid netwerk van meetpunten uit de provinciale Fietsbarometer kunnen we sinds 2014 een stijging van 30% van het aantal fietsers in onze provincie noteren. In de laatste vijf jaar is er voor iedere drie fietsers een vierde bijgekomen.
Wij kennen intense verkeersstromen., of met andere woorden: veel gebruikers op een soms beperkte ruimte. Als Antwerpen Fietsprovincie zijn we sterk in de aanleg en promotie van fietsvriendelijke infrastructuur. Op infrastructureel vlak leggen we de nadruk op de aanleg van fietsostrades en het subsidiëren van het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Beleidsmatig is de provinciale Fietsbarometer het ultieme instrument ter ondersteuning voor gemeenten, de Vlaamse overheid en alle andere actoren die het fietsklimaat willen verbeteren. Om het fietsen te promoten, bouwen we het recreatief knooppuntennetwerk verder uit en begeleiden we gemeenten en politiezones om de verkeersveiligheid op hun grondgebied te verbeteren.
Naast aandacht voor fietsvriendelijke infrastructuur, geven we nu ook een aanzet tot fietsvriendelijk gedrag.
Hoffelijk? Attent? Vriendelijk!
Hoffelijk verkeersgedrag is attent of vriendelijk zijn voor elke weggebruiker. Vriendelijk gedrag is niet opgenomen in de wegcode, maar essentieel voor ieders comfort en veiligheid.
Veilig verkeren betekent ook dat we meer respect voor elkaar opbrengen. Fietsers onder elkaar, maar ook fietsers ten aanzien van andere weggebruikers. En wie respect toont, krijgt dat ook terug. Wij willen er mee voor zorgen dat de fietser het goede voorbeeld geeft. Meer vriendelijkheid zou het positieve elan verhogen waarmee fietsers de weg opgaan of hoe zij ervaren worden door anderen. Vriendelijk fietsgedrag willen we als provincie Antwerpen mee uitdragen.
Onze ultieme ambitie is dat iedere inwoner van de provincie Antwerpen fietsen even natuurlijk ervaart als ademen. Of dat iedere Vlaming spreekwoordelijk geboren wordt met 2 trappers in zijn maag.
Ben jij ook #fietsvriendelijk?
Uiteraard zijn er nog vele andere manieren om je hoffelijk en attent als vriendelijke fietser te gedragen.
Spring mee op onze (fiets)kar en versterk onze oproep in het straatbeeld of via de sociale media. Gebruik de hashtags #fietsvriendelijk en #AntwerpenFietsprovincie in je communicatie. Zo laat je zien dat ook jij een attente en hoffelijke fietser bent.
En zo worden we nog een stukje meer Antwerpen Fietsprovincie!