Rozentuinen

Unieke schoonheid

Ontdek één van de mooiste rozenverzamelingen van Europa. Laat je verleiden door de geuren en kleuren van duizend rozen in de klassieke rozentoontuin, de educatieve rozentuin en de wilde rozentuin. De 'World Federation of Rose Societies' vereerde onze rozentuinen met een 'Award of Garden Excellence'. 

Bekijk hier een korte video.

De klassieke rozentoontuin

In deze tuin van 1,5 hectare staan 122 bloemperken met rozen.
Taxuspiramiden en blokken van Lonicera nitida 'Ernest Wilson' of Chinese kamperfoelie vormen de groene accenten; stamrozen, talrijke klimrozen en een imposante dreef van blauwe regen leggen de verticale accenten. Leilindes, esdoorns, hortensia's en bijvriendelijke planten sieren de perken rondom de rozentoontuin.

klassieke rozentuin

De wilde rozen

Wilde rozen - vroeger 'botanische rozen' genoemd - vind je vaak nabij bosranden en in houtkanten. 

Verspreid over het park staan verschillende in- en uitheemse wilde rozensoorten. Deze rozen zijn de wilde voorouders van de gecultiveerde rozen die je in de Franse rozentuin vindt. De natuurlijke vorm is een struik die soms stevig kan uitgroeien. Daardoor zorgen ze mee voor meer geur en kleur in het park.

Wilde roos

Vanaf april 2024 kan je elke maand meedoen aan een wedstrijd over de wilde rozen. Waag je kans en win een prachtige prijs zoals een rozenstruik.

Wilde rozenwandeling

Deze wandeling leidt je langs de nieuwe groeiplaatsen van de wilde rozen. Hij is ongeveer 2 km lang en eindigt aan het Vrijbroekhof.

Download hieronder de wandeling.

De educatieve rozentuin

Stap de educatieve rozentuin binnen en waan jezelf in een geurend en kleurig museum. De opeenvolgende perken geven de geschiedenis, de rangschikking volgens bepaalde kenmerken en de evolutie van de roos weer. Het grasperk tussen de rozenborders nodigt uit tot kuieren of een dutje in de zon.

De mosrozentuin

Mosrozen zijn rozen die je herkent aan een dichte laag klierharen op de kelk en de stengel. Die beharing ziet eruit als mos, vandaar de naam mosrozen. De klierharen geven een fris harsige geur af en voelen kleverig aan. Deze eigenaardige rozen zijn ontstaan als natuurlijke mutatie van twee oude rozenvariëteiten. De eerste mosrozen doken al op in Nederland in de 17e eeuw. Mosrozen zijn grote, wilde planten met sterk geurende, roze bloemen. Ze bloeien éénmaal per jaar in juni en vormen mooie bottels in de herfst.
In de herfst van 2015 verhuisden de mosrozen vanuit de nutstuin naar een nieuwe locatie aan de rand van klassieke rozentoontuin. Op deze plaats kunnen de mosrozen tot hun natuurlijke, wilde vorm uitgroeien. Ze staan in een mooie, brede gemengde border samen met bij- en vlindervriendelijke plantensoorten.

Een rozenwandeling met gids

Wil je weten welke rol China speelde in de evolutie van de roos of welke roos het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck siert? Bestaat de roos van Doornroosje echt? Je hoort het op een gegidste rozenwandeling. Onze tuinmannen en -vrouwen vertellen vol passie over de geschiedenis van de roos en geven je op vraag tips mee om je eigen rozen aan te planten en te verzorgen.

De rozentuinen bezoek je best tussen eind april en eind september. Reserveer een gegidste wandeling via het aanvraagformulier onderaan op deze pagina of via 015 45 13 92 of vrijbroekpark@provincieantwerpen.be.