Otter over de grens
Wat wordt er binnen dit project gerealiseerd?
Sinds 2012 wordt de otter sporadisch opnieuw waargenomen in de Schelde- en Maasvallei. Zo werd de otter ook in Broek De Naeyer enkele keren gezien. In Nederland doet de otter het goed in het noorden, maar in het zuiden heeft de soort nog een lange weg af te leggen. Zestien partners – van overheden tot natuurverenigingen – gaan nu aan de slag om de leefgebieden van de otter te verbeteren, uit te breiden en met elkaar te verbinden.
Er wordt gewerkt aan een grensoverschrijdende corridor via de Mark die de Biesbosch moet verbinden met de Antitankgracht en de Scheldevallei en in Nederlands en Belgisch Limburg via het Kempenbroek. Er is ook aandacht voor het verbeteren van het leefgebied in oa de Scheldevallei door herstel van moerasgebieden. Daarnaast moeten we zorgen dat otters zich veilig door het landschap kunnen verplaatsen. Het verkeer is immers een van de grootste doodsoorzaken bij otters. Er zullen dus wegen en kanalen ontsnipperd worden. Ook willen we met het project de kennis over de verspreiding van de otter verhogen. Wetenschappers van het INBO zullen daarvoor gebruik maken van e-DNA (de e staat voor environmental). Met deze techniek kunnen waterstalen onderzocht worden op de aan- of afwezigheid van DNA van otter. Voor een soort die schuw is en zich niet snel laat opmerken is deze monitoringtechniek veelbelovend. Tot slot zetten we in op het sensibiliseren van allerlei partijen om te zorgen dat er bij bvb. weg- en waterloopbeheerders meer aandacht is voor de noden van de otter.
Wat realiseren wij vanuit de provinciale groendomeinen regio Mechelen?
Binnen dit project zetten we onze expertise op vlak van educatie in om de Europese otter een plaats te geven in het hart en het hoofd van alle mensen, van klein tot groot.
Dit doen we via volgende deelprojecten in samenwerking met WWF en Regionaal landschap Kempen en Maasland:
- Scholenwedstrijd: We stimuleren alle klassen van het 3de tem 6de leerjaar in heel Vlaanderen om tussen 1 oktober en 1 december een zwerfvuilactie op poten te zetten. Met het verzamelde afval maken ze een kunstwerk. Ze bezorgen ons het aantal kg verzameld zwerfvuil en een foto van hun kunstwerk. Hiermee kunnen ze een concert van Radio Oorwoud winnen.
Hoe minder zwerfvuil, hoe minder afval in de rivieren terechtkomt. De Europese otter heeft propere waterlopen nodig om zich bij ons te kunnen vestigen. Daar kunnen we allemaal een steentje aan bijdragen. - Geleide wandeling voor jong en oud: We ontwikkelen een gegidste wandeling over de otter en leiden hiervoor gidsen op. Deze zal aangeboden worden in verschillende domeinen in Vlaanderen en Nederland en kan aangevraagd worden door groepen volwassenen of gemengde groepen van volwassen en kinderen.
- Educatieve wandeling voor scholen: Daarnaast zullen we ook een educatief programma speciaal voor scholen ontwikkelen. Daarin zullen ze kennismaken met de otter, maar willen we hen ook bewust maken van het belang van propere waterlopen.
- Expo over de otter: Tot slot gaan we de bestaande expo 'Olga de otter' uitbreiden met informatie vanuit Nederland. Met deze expo willen we enkele events in Nederland en Vlaanderen bezoeken om ons project kenbaar te maken.
Kostprijs 3.022.958,05 euro waarvan 1.499.979,02 euro bijgedragen wordt door het Interreg-programma.
Looptijd: 1 april 2024 - 31 maart 2027
Partners: Agentschap voor Natuur en Bos, Durm VZW, gemeente Breda, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Limburgs Landschap vzw, Provincie Antwerpen, Provincie Oost-Vlaanderen, Regionaal Landschap De Voorkempen, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Regionaal Landschap Rivierenland, Regionaal Landschap Schelde-Durme, Stichting ARK, Vlaamse Milieumaatschappij, Waterschap Brabantse Delta, WWF België en Zoogdiervereniging Nederland.