Mensen, samenwerking en toegankelijkheid

toegankelijk sanitair Vrijbroek

Toegankelijkheid

De meeste paden in het park zijn geschikt voor fietsers, rolwagens, buggy’s etc. Auto’s mogen enkel rijden tot de parkeerplaatsen. Onze werkgroep toegankelijkheid bekijkt de paadjes in het park. Zo is de volledige rozentuin rolstoeltoegankelijk gemaakt. 

In het bezoekerscentrum bevindt zich een toegankelijk toilet. Naast een aangepast toilet en douche met zitje vind je in deze ruimte ook een verzorgingstafel voor zowel personen met een handicap als baby's. Deze tafel is in de hoogte verstelbaar en heeft opklapbare veiligheidshekken.

workshop boeket maken

Deelname aan activiteiten, prijs en voorwaarden

Een provinciaal domein moet een plek blijven waar iedereen zich welkom voelt. De kostprijs mag geen drempel zijn om deel te nemen. Daarom zijn activiteiten op onze evenementen grotendeels gratis of tegen een kleine vergoeding. Voor de workshops die door externe lesgevers worden begeleid, betalen de deelnemers wel. 

De workshops die door ons eigen personeel gegeven worden zijn vaak gratis. Gegidste wandelingen zowel door eigen personeel als externe gidsen zijn betalend als het op aanvraag is. Eigen seizoenswandelingen zijn vaak gratis. Begeleide scholenwandelingen zijn altijd gratis.

Sinds 2020 kan de UIT-pas met kansentarief gebruikt worden in het Vrijbroekpark. Naast UIT-pas punten sparen, krijg je ook een stevige korting voor een aantal workshops. Dit project is nu in een testfase, wij evalueren en bekijken verder hoe wij dit kunnen uitbreiden. 

vrijwilligers groenonderhoud

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn sinds 2020 een belangrijke rol gaan spelen in het Vrijbroekpark. De vrijwilligers hebben zich voorlopig toegespitst op zwerfafval en groenonderhoud, maar ook op evenementen gaven ze al het beste van zichzelf. 

 

gidsbeurt Vrijbroekpark

Natuureducatie

We hechten veel belang aan de kwaliteit van onze educatieve activiteiten en de informatie die we meegeven aan onze bezoekers. Leerlingen die deelnemen aan onze educatieve natuurwandelingen leren veel over de natuur, maar we vinden het ook heel belangrijk dat ze de natuur kunnen beleven met al hun zintuigen.
Voor volwassenen organiseren we een aantal keren per jaar workshops ivm tuinieren, zoals het snoeien van rozen, het aanleggen van een bloemenweide, biologische onkruidbestrijding, ...

gezin op bezoek Vrijbroek

Educatief aanbod voor gezinnen

Naast educatieve activiteiten voor scholen hebben we ook een aanbod voor gezinnen. Regelmatig ontwikkelen we een nieuwe doe-het-zelfwandeling. Tijdens zo’n wandeling geven we informatie over de natuur mee, maar we houden het ook heel speels zodat de kinderen ten volle genieten van de natuur. Op deze manier bieden we steeds een combinatie van educatie en beleving aan. 

De informatieborden aan de verschillende ingangen werden in 2020 vernieuwd. Bij elke ingang vind je voortaan informatie over het park, dit kan gaan over dieren en planten, maar ook over de geschiedenis van het park, sport in het park, ….

generatie rookvrij1

Rookvrij Park

Al sinds 2019 is het Vrijbroekpark rookvrij. We vragen om op heel het terrein met uitzondering van de aangeduide rookzones niet te roken, ook geen e-sigaretten. Deze afspraak is van toepassing 24 uur per dag en 7 dagen per week voor iedereen die het park betreedt. Een domeinwachter kan je aanspreken als je rookt in het park (met uitzondering van rookzones). Het is niet de bedoeling om roken overal te verbieden via wetten en boetes, maar om kinderen te beschermen tegen tabaksrook en roken voor hen minder aantrekkelijk te maken. “Generatie Rookvrij” streeft naar een maatschappij waarin ieder kind rookvrij kan opgroeien. Het doel van dit project is zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken.

Jouw bijdrage? Niet roken in de buurt of het zicht van kinderen en jongeren. Haalbaar, toch?

Iedereen is steeds welkom in het Vrijbroekpark! Dit is een positief verhaal, en we vragen alleen om te gaan roken op de speciale rookzones uit het zicht van de kinderen. Er zijn twee rookzones in het Vrijbroekpark: één bevindt zich naast café ’t Park, en de tweede naast de ingang van het bezoekerscentrum. Het plan kan je hier bekijken

Waarom rookvrij?

1. Kinderen en jongeren spiegelen zich aan mensen waarnaar ze opkijken en kopiëren hun gedrag. Ook rookgedrag: zien roken doet roken. Daarom willen we van het Vrijbroekpark een rookvrije omgeving maken. Een plek waar kinderen en jongeren beschermd worden tegen de verleiding om zelf te gaan roken.

2. Vrijbroekpark, als deel van de Provincie Antwerpen, wil mee inzetten op positieve maatschappelijke processen, verandering van oude normen en gedrag. Roken beschouwen wij niet meer als ‘normaal’. Roken is ongezond, sigarettenpeuken zijn slecht voor de natuur… dat weten we allemaal. Rookvrije omgevingen helpen ook mensen die aan het stoppen zijn om niet in de verleiding te komen en opnieuw te beginnen met roken.

3. Rookverbod in de natuurdomeinen tijdens de droge zomers is al vanzelfsprekend. Wij vinden het allemaal normaal om te zorgen dat er geen brand ontstaat, steeds meer en meer mensen zorgen dat de natuur proper en vrij van zwerfvuil blijft. Denk aan een hoop sigarettenpeuken die er 15 jaar lang ligt voordat hij volledig verteerd is. Met Generatie Rookvrij pakken we ook deze problemen mee aan.