Nederlandse Nationaal Deltacongres nodigt gouverneur uit om te spreken over waterkeuzes in Vlaanderen en de provincie
Wat is er nodig om Nederland weerbaar te maken tegen klimaatverandering? Hoe wegen daarbij belangen tegen elkaar afwegen, bijvoorbeeld van verschillende sectoren, maar ook van huidige en toekomstige generaties? Welke keuzes moeten daarbij nu al gemaakt worden en wat zijn de obstakels? Deze vragen stonden op 14 november centraal tijdens het 15de Nationaal Deltacongres.
Zo’n 1100 professionals van overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven kwamen bij elkaar op een waterrijke plek: de Kunstlinie in Almere. De discussie stond meteen op scherp: “Er liggen onafwendbare keuzes op tafel”, zei deltacommissaris Co Verdaas. “We moeten open zijn over de belangen. Het goede nieuws is dat niemand meer wegkijkt.”
Waterkeuzes in Vlaanderen en provincie Antwerpen
Cathy Berx, gouverneur van de Vlaamse provincie Antwerpen, vertelde over problemen met wateroverlast en droogte in België in de afgelopen vijf jaar. “Elk beleid zou moeten beginnen met een goed beeld van waterbalans”, zei ze, “en dus met een objectivering van de situatie.” Berx schetste de maatregelen die Vlaanderen neemt om te besparen op het gebruik van water, zoals hogere tarieven voor grootgebruikers van leidingwater, de verplichting om hemelwater op de vangen, en permanente verboden op wateronttrekking in en rond natuurgebieden. Maatregelen die pijn doen, maar wellicht ook interessant zijn voor Nederland. Ze pleitte daarnaast voor meer samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland.