Energie

De provincie Antwerpen zet zich in voor duurzaamheid, ook op vlak van energie. Als openbare dienstverlener zetten we in op duurzame uitwisselingsprojecten. Op die manier  wordt de samenleving sneller koolstofneutraal.  

Een van de manieren waarop we als provincie inzetten op duurzame energie zijn de energiemakelaars, de opleidingen rond warmtenetten en een aantal Europese samenwerkingsprojecten. 

We werken nog verder aan de update van deze pagina's. Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan zeker in op de mailings over het thema Energie

Energiemakelaars 

De energiemakelaars van provincie Antwerpen begeleiden lokale besturen en bedrijven richting meer duurzaamheid. Een project rond warmte of energiedelen wordt snel heel complex en daar heb je als lokaal bestuur niet altijd de tijd of expertise voor.  De energiemakelaar treedt in dat geval op als neutrale tussenpersoon om zaken te onderzoeken, relaties op te bouwen met bedrijventerreinen en de nodige vooronderzoeken te doen. Er wordt o.m. onderzocht of een project zinvol en rendabel is. Deze neutrale positie kan ook helpen bij de verschillende partijen om vertrouwen op te bouwen om zo meer slaagkansen te bieden.

Meer info over het aanbod van de energiemakelaars vind je in de webzone voor lokale besturen

Opleidingsaanbod Van warmtezonering naar warmtebeleid

De provincie Antwerpen biedt aan haar gemeentebesturen een ruim opleidingspakket om werk te maken van een concreet, duurzaam en toekomstgericht warmtebeleid. 

Meer info over dit opleidingsaanbod vind je eveneens in de webzone voor lokale besturen

 

Logo_green4heat

Green4HEAT: Europees samenwerken rond duurzame stadsverwarming

De provincie Antwerpen participeert in het Interreg Europe project Green4HEAT. Samen met 8 partners, willen we regio's ondersteunen bij het ontwikkelen van duurzame stadsverwarming door hun warmteplanning te verbeteren. Verder willen we groene technologieën zoals warmtepompen stimuleren. In het project willen we belanghebbenden en burgers actief betrekken.

DOELSTELLINGEN

  • Versnellen van de uitrol van lage-temperatuur warmtenetten.
  • Bevorderen van het gebruik van geothermische energie.
  • Oprichten van thermische energiegemeenschappen.
  • Verhogen van investeringen in groene verwarming en koeling.

Meer info vind later op deze pagina's, of neem een kijkje op de projectwebsite van Green4HEAT

Facilex

Facilex (FACilitating Interregional Local Energy eXchange) is een Europees samenwerkingsproject dat onderzoekt hoe energieprojecten ook over verschillende landsgrenzen heen doorgang kunnen vinden.

In de grensregio’s liggen veel gebieden met een groot potentieel voor bijkomende energiebesparing of -opwekking. Maar opportuniteiten liggen vaak net aan de andere kant van de grens, waardoor projecten botsen op verschillende belemmeringen: van juridische tot ruimtelijke processen en van financiële belemmeringen tot een verschillende administratieve aanpak. De hoofddoelstelling van Facilex is het wegwerken van die barrières.

Facilex is een samenwerkingsproject waarvoor een consortium werd opgericht dat bestaat uit een mix van Vlaamse en Nederlandse organisaties met een sterke wil om bij te dragen aan de energietransitie: Flux 50ODE VlaanderenProvincie Oost-VlaanderenProvincie ZeelandProvincie AntwerpenPOM AntwerpenUniversiteit Antwerpen en Treeport BCT Partners BV.

Meer info

Heb je vragen? Contacteer ons gerust! Ook voor alle ondersteuningsvragen op maat ben je bij ons meer dan welkom! 

Esther Biermans en Antje Schurmans

Dienst Economie - Team Energie

esther.biermans@provincieantwerpen.be antje.schurmans@provincieantwerpen.be

Telefoon

03 240 56 21 en 03 240 58 43

Kwaliteitslabels