Check je voedermaatregel!

publish date
24.10.2024

Veehouders die deelnemen aan het sectorconvenant enterische emissies (CEER) hebben de mogelijkheid om via de ecoregeling voor methaanreducerende voeders te genieten van financiële ondersteuning. Het is echter cruciaal dat je de correcte toepassing van deze maatregel op je bedrijf goed opvolgt. Niet alleen om te voldoen aan de voorwaarden van de ecoregeling, maar ook aan de vereisten van het CEER. Heb je de maatregel opgenomen in je verzamelaanvraag en pas je deze effectief toe op je bedrijf? Dan is het belangrijk om regelmatig te controleren of je jouw dieren voldoende van het voorgeschreven methaanreducerende product verstrekt, zoals bepaald in de voorwaarden.

Overzichtsrapport nu eenmalig gratis opvragen: essentieel voor opvolging!

Om zeker te zijn dat je aan de eisen voldoet, vraag je nu best een overzichtsrapport van de voedermaatregel aan om dit te checken! Het rapport geeft inzicht over de lactatiedagen waarop het voedermiddel effectief dient gevoederd te worden aan jouw dieren. 

Het rapport kan je gemakkelijk aanvragen via DGZ. Stuur eenvoudig een mailtje naar info@dgz.be met als onderwerp ‘opvragen rapport voedermaatregel’. Vermeld in je mail welke voedermaatregel je toepast en vanaf welke startdatum (1 januari of 30 april) je dit jaar deelneemt aan deze ecoregeling. Door dit rapport op te vragen, kan je controleren of:

• de verstrekte lactatiedagen correct geregistreerd staan.

• je voldoet aan de minimale voedervereisten voor deze maatregel.
 

Afvinken ecomaatregel bij verzamelaanvraag

Er is geen probleem als je er zeker van bent dat je het product correct en volgens de voorwaarden voedert. 

Als dat niet het geval is of wanneer de maatregel niet volledig toegepast wordt, overweeg dan om deze af te vinken in je verzamelaanvraag. Zo voorkom je dat je geconfronteerd wordt met sancties of terugbetalingen.

etende melkkoeien Hooibeekhoeve

Controleer of je aan de voorwaarden voldoet

Blijf alert en zorg ervoor dat je voldoet aan alle regels. Alleen op die manier kan je optimaal profiteren van de voordelen van de ecoregeling. Hierdoor dragen je inspanningen bij aan de reductie van enterische emissies. Dit resulteert in een duurzamer en rendabeler bedrijf én ondersteunt het sectorconvenant CEER.

 

Dit initiatief kadert in het project 'Metheen - Meteen inzetten op de implementatie van methaanreducerende voederstrategieën bij melkvee', met medewerking en steun van:

Partners demoproject METHEEN