Skip to main content

Meer biodiversiteit dankzij ecologisch bermbeheer

Als gemeente beheer je de bermen langs gemeentewegen. Deze groene linten vormen niet alleen een leefgebied voor dieren en planten, maar zijn ook corridors waarlangs ze kunnen bewegen door het landschap. Met ecologisch bermbeheer zorg je optimaal voor deze wegbermen en verhoog je de biodiversiteit in je gemeente.

Wat is ecologisch bermbeheer?

De basis: het bermbesluit

Het Bermbesluit bepaalt dat bermen na 15 juni voor de eerste keer gemaaid mogen worden. Een tweede maaibeurt kan na 15 september plaatsvinden. Het bermmaaisel moet opgeraapt en afgevoerd worden binnen de 10 dagen. Om veiligheidsredenen mag de rand van de weg vroeger gemaaid worden.

Ecologisch bermbeheer gaat verder

Ecologisch bermbeheer voegt extra maatregelen toe om de biodiversiteit te stimuleren. Je voert het maaibeheer uit op maat van de lokale, nabije natuur. Dit betekent dat je rekening houdt met de specifieke flora en fauna in de bermen en het beheer daarop afstemt.

Snel starten met ecologisch bermbeheer

Hieronder vind je enkele richtlijnen voor ecologisch bermbeheer:

  • Voer het maaisel altijd af, zelfs bij veiligheidsmaaibeurten. Dit helpt om de bodem te verschralen en brengt meer licht op de bodem waardoor een grote diversiteit aan planten kan groeien.
  • Maai gefaseerd. Laat bij elke maaibeurt een deel van de vegetatie staan. Zo krijgen planten de kans zaad te vormen en behouden insecten hun leefgebied.
  • Vermijd het gebruik van klepelmaaiers. Dit type maaier slaat de vegetatie af en beschadigt de bodem. Gebruik liever machines die de vegetatie afsnijden. 
  • Stel maaien in het najaar uit tot oktober. Het groeiseizoen wordt langer waardoor er in september nog veel planten in bloei kunnen staan. Als je later maait, kunnen ook deze bloemen zich volledig te ontwikkelen.
  • Wees aandachtig voor invasieve uitheemse soorten, zoals invasieve duizendknopen. Maai deze niet mee met het reguliere bermbeheer om verdere verspreiding te voorkomen. Ontdek hoe je wel omgaat met invasieve duizendknoop.
  • Bomen in de berm? Of overweeg je om bermen te beplanten met bomen? Lees dan onze tips rond beheer en aanplant van kleine landschapselementen. Zorg ervoor dat je bij nieuwe aanplant rekening houdt met bestaande waardevolle vegetatie in de berm en zoek naar manieren om ontbrekende verbindingen in het landschap te herstellen.

Hulp bij ecologisch bermbeheer

Wil je meer weten over bermbeheer? Bekijk dan de presentaties van de studiedag ‘Ecologisch bermbeheer: een win-win voor fietsers en natuur’. 

De provincie kan je helpen om de beste aanpak voor je gemeente uit te werken en bermbeheerplannen ontwikkelen. Ook voor specifieke vragen of advies op maat van je gemeente kan je bij ons terecht. Neem dan gerust contact met ons op via de onderstaande contactgegevens.  

Karen Coeckelbergs
Telefoon
032405560

Gerelateerd aanbod

  • Groeninventaris Het geoloket groeninventaris helpt gemeenten bij het inventariseren en efficiënt beheren van het openbaar groen.
  • Faunapassages ​Faunapassages zijn een efficiënt middel om natuurverbindingen te creëren en versnippering van leefgebieden te overbruggen. De provincie Antwerpen ondersteunt je bij een goed beheer.
  • Groenvisie ​​Een groenvisie zet je gemeente op weg naar een klimaatbestendige en biodiverse toekomst. Het doel? Een gezonde leefomgeving voor mens, plant en dier.