Functioneel Ecologisch Netwerk
Wij zijn FAN van FEN
Met een Functioneel Ecologisch Netwerk (FEN) verbindt provincie Antwerpen de leefgebieden van lokale planten en dieren. Met groene en blauwe verbindingen maken we de weg vrij zodat deze soorten hun natuurlijke gps kunnen volgen, zonder obstakels. Zo geraakt elke lokale soort veilig thuis. Hier lees je waarom en hoe we dat doen.
Waarom natuur verbinden?
Omdat het noodzakelijk is om onze biodiversiteit te beschermen. Bovendien is het onze wettelijke taak als provincie. Her en der in ons landschap liggen mooie, grotere stukken geïsoleerd natuurgebied waar planten en dieren een thuis vinden. Maar net als mensen moeten dieren zich kunnen verplaatsen om zich voort te planten, voedsel te vinden, te schuilen … Ook planten moeten kunnen uitwijken naar andere leefgebieden.
Tel daarbij dat veel plant- en diersoorten al onder grote druk staan (door o.a. klimaatverandering en veranderd landgebruik) en je begrijpt de noodzaak om onze natuurkernen te verbinden en zo te werken aan een ‘Functioneel Ecologisch Netwerk’ (FEN).
Samenwerken aan een netwerk voor de natuur
Hoe we dat doen? We gaan uit van de noden van plant- of diersoorten die de verbindingen moeten kunnen gebruiken en zoeken voor hen de meest cruciale én haalbare verbindingen. We geven daarbij voorrang aan Provinciaal Prioritaire Soorten en soorten die zich traag of moeilijk verplaatsen.
Opdat zo'n ecologische verbinding ook functioneel wordt, zijn specifieke maatregelen noodzakelijk voor de doelsoorten. Denk bv. aan bomenrijen voor vleermuizen zodat ze zich kunnen oriënteren in het landschap of verschillende poelen bij elkaar als leefgebied voor de zeldzame kamsalamander.
Dit Functioneel Ecologisch Netwerk realiseren we samen met de experten van de Antwerpse Regionale Landschappen en Bosgroepen, zij kennen onze provincie als hun broekzak. Dankzij provinciale FEN-subsidies kunnen ze op het terrein extra projecten uitvoeren.
In de kijker
Het resultaat van zo’n samenwerking ligt te schitteren aan het Zwartvenbos en Wulpenkreet in Kalmthout. Vlak bij de Kalmthoutse Heide richtten Regionaal Landschap de Voorkempen en Bosgroep Antwerpse Gordel een gebied van 3,5 ha ecologisch in, met dank aan de inspanningen van een gepassioneerde private eigenaar. Op het perceel werd meer ruimte gemaakt voor water. Ook een nieuwe poel en een bos van 2,5 ha maken van dit gebied een stapsteen voor verschillende soorten.
Neem een kijkje en leer meer over dit knappe project.
- Telefoon
- 03 240 59 87