Skip to main content

Teken in groengebieden

Teken zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Van maart tot oktober zijn ze meest actief en ze roepen dan ook vragen op bij bezoekers en beheerders van groengebieden. Hoe voorkom je tekenbeten? Waar lopen bezoekers het meeste risico? Wat kan je doen als beheerder? Met onze 5 tips ben je alvast goed op weg. Bekijk ook de brochure 'Teken in groengebieden' voor meer informatie.

5 preventieve en natuurvriendelijke tips

1.     Plant recreatiezones doordacht in

Teken komen meestal voor in bosrijke gebieden waar reeën of andere hertachtigen aanwezig zijn. Je richt speelzones en picknickweiden dus best alleen in naast tekenrijke gebieden, wanneer je voldoende bufferzone kan voorzien. Een mooi voorbeeld van hoe je zonering kan toepassen, vind je in de brochure 'Teken in groengebieden'.

2.     Maai wél

De meeste tekenbeten gebeuren in mei, juni en juli. Regelmatige maaibeurten langs wandelpaden en in recreatiezones helpen om de contactkans met teken te verminderen. 

3.     Zet natuurlijke grazers in als bondgenoten

De aanwezigheid van grazers zoals runderen en paarden zorgt lokaal voor minder teken. Deze dieren zijn immers minder aantrekkelijke gastheren. Bovendien zorgt het kort gegeten gras voor minder contactkans tussen teek en mens.

4.     Creëer droge zones

Teken zijn gevoelig voor uitdroging. Ze verkiezen schaduwplekjes onder bomen of struiken. Door droog substraat, zoals schors of houtsnippers rond banken en speeltoestellen te strooien, maak je het teken knap lastig en verminder je het risico op beten. 

5.     Sensibiliseer inwoners en bezoekers: doe de tekencheck

Plaats infoborden bij de in- en uitgang van groengebieden om bezoekers te informeren over wat ze zelf kunnen doen om tekenbeten te vermijden: op de wandelpaden blijven en kleding dragen die armen en benen bedekt. Een tekencheck na élk tochtje in natuurrijk gebied is ook een must.

Praktische brochure en wetenschappelijk rapport

Meer informatie en samenvatting van de mogelijke beheermaatregelen lees je in de praktische brochure 'Teken in groengebieden'. Ook het wetenschappelijk rapport dat aan de basis ligt van de brochure, vind je hier:

De brochure en het rapport werden gemaakt in samenwerking met de Universiteit Antwerpen (departement Biologie).

Vorming 'Natuur en gezondheid'

Op 1 februari 2024 duidden de experts van Universiteit Antwerpen en Gent hun onderzoek tijdens de vorming 'Natuur en gezondheid'.

Zin in meer uitleg of extra beeldmateriaal? De presentatie van de vorming vind je hier.

Isabelle Van der Auwera
Telefoon
03 240 59 84