Skip to main content

MOS - duurzame scholen, straffe scholen

Samen leren duurzame keuzes maken voor de planeet, dat is waar MOS voor staat. Onze MOS-begeleiders gaan aan de slag met leerkrachten basis- en secundair onderwijs om van de school een duurzame leer- en leefomgeving te maken. MOS heeft heel wat te bieden en is bovendien volledig gratis.

MOS-Logo

Een greep uit het MOS-aanbod

  • Begeleiding op maat: de MOS-begeleider werkt in samenspraak met de leerkrachten, de directie en de omgeving om te onderzoeken wat er werkt voor de school. De MOS-ondersteuning is afgestemd op de noden en de vragen van de school.
  • Informatie en inspiratie: MOS informeert en inspireert via nieuwsbrieven, website en sociale media over het ruime aanbod aan milieueducatieve en duurzame initiatieven.
  • Professionalisering: MOS organiseert netwerkmomenten om scholen en ambtenaren de kans te geven om ervaringen uit te wisselen. Regelmatig zijn er nascholingen, zowel algemene als op maat van de individuele scholen.
  • MOS-pas: Om een milieueducatieve bestemming te bereiken, kan je via MOS een gratis MOS-pas aanvragen voor bus en tram van De Lijn.

Hoe kan jouw gemeente scholen ondersteunen?

Dat kan op allerlei manieren: adviseren, technisch bijstaan, materiaal ter beschikking stellen, financieel ondersteunen, een vergroeningsproces subsidiëren…

Voorbeelden uit de praktijk:

  • Lokaal bestuur Zoersel lanceerde de Klimaatbende met alle scholen van hun grondgebied.
  • Lokaal bestuur Schoten leverde hakselhout aan scholen bij het vergroenen van hun speelplaats.
  • Stad Antwerpen zette via EcoScholen een heus advies- en subsidietraject op poten.
  • Stad Mechelen keert klimaatsubsidies uit.
  • Lokaal bestuur Puurs heeft een subsidie voor milieuprojecten en -acties.
  • ... en meer!

Een aantal inspirerende tips

  1. Laat kinderen participeren bij het herinrichten van het openbaar domein (bijv. park, plein). De buitenruimte wordt zo een verlengstuk van het klaslokaal.
  2. Richt buitenklassen in op openbaar domein (in de omgeving van de school). Zo creëer je leerkansen via de groene plekken van de gemeente.
  3. Ondersteun acties op school.
  4. Stimuleer lokale partners om zich te registreren als MOS-schakel.
  5. Zet ook in op mobiliteit door het inrichten van een duurzame, veilige schoolomgeving.
  6. Maak werk van een duurzaam aankoopbeleid.
  7. Schenk een regenton.

Hoe kan MOS daarbij helpen?

Een duurzame toekomst begint bij bewuste keuzes. De MOS-begeleiders zetten je graag mee op weg en delen daarbij hun expertise:

Veerle Moons, Elke Hermans, Greet Brits en Karoline Hofmans
Functie
MOS-team provincie Antwerpen
Telefoon
015 30 61 25
Bijdrage aan SDG's

Gerelateerd aanbod

  • Plan Vandaag Provincie Antwerpen maakt zich klaar voor een leefbare en klimaatveilige toekomst. Meer dan 200 klimaatacties staan op stapel. Ook ondersteunende maatregelen voor lokale besturen.
  • Zomerschool ​Wil je een Zomerschool organiseren of een ander lerend initiatief in de zomermaanden? De provincie Antwerpen helpt en inspireert lokale besturen van A tot Z.