Skip to main content

Workshopreeks 'Op weg naar een gemeentelijk beleidsplan ruimte'

tot

Van september 2024 tot en met mei 2025 organiseert Steunpunt Ruimte een workshopreeks rond de opmaak van een ruimtelijk beleidsplan voor je gemeente. Zo zit je meteen goed voor de start van de nieuwe legislatuur. Een bijzonder aanbod, enkel voor gemeentelijke omgevingsambtenaren in de provincie Antwerpen! 

Zeven voormiddagen lang ontdek je praktische handvaten en tips, waarmee je meteen aan de slag gaat. Ervaringsdeskundigen en experten staan je bij. Na afloop heb je onder meer: 

  • een beter zicht op hoe je binnen je bestuur kunt samenwerken bij opmaak en uitvoering van het beleidsplan, en welke personen je best betrekt;
  • een wervend document dat je kunt gebruiken voor overleg met je nieuwe bestuur;
  • een eerste aanzet van opbouw en onderwerpen voor je beleidskaders.

De workshopreeksen vinden plaats op drie verschillende locaties: het Provinciehuis Antwerpen (regio Antwerpen), De Nekker in Mechelen (regio Rivierenland) en de Warande in Turnhout (regio Kempen). Je schrijft je in voor de workshopreeks in de regio waar jouw gemeente toe behoort. Deelname is gratis. 

Inschrijven kan tot en met 31 augustus 2024. Wees er snel bij want het aantal inschrijvingen is beperkt tot 10 personen per reeks! Is de reeks voor jouw regio intussen volzet? Stuur ons een mail en we zoeken voor jou een alternatief.

PROGRAMMA

Workshop 1: Help, hoe begin ik eraan?

    Een goede voorbereiding is het halve werk! Tijdens deze sessie ga je na welke aspecten van ruimtelijk beleid jouw gemeente wil behouden en welke onderwerpen in het toekomstige beleidsplan niet mogen ontbreken. 

Workshop 2: Hoe ziet mijn beleidsplan eruit?

    Als gemeente krijg je veel vrijheid over het aantal beleidskaders dat je opmaakt en waarover deze gaan. Hoe neem je die beslissingen voor jouw gemeente? Tijdens deze sessie ontdek hoe je een voorstel formuleert.

Workshop 3: Data, data en nog eens data

    Cijfers en analyses vormen mee de basis van je beleidsplan. Tijdens deze sessie ontdek je welk materiaal en welke instrumenten er al voorhanden zijn, en welke informatie je zelf nog kan verzamelen.

Worskhop 4: Ik ben blij dat jij in mijn team zit

    Samenwerken met andere gemeentelijke diensten, het bestuur, de inwoners, hogere overheden en andere actoren is essentieel. In deze sessie zoek je uit wie de sleutelfiguren in jouw gemeente zijn om tot een gedragen plan te komen. Je bekijkt hoe je de nodige overleg- en werkstructuren opzet.

Workshop 5: En nu... contact met de buitenwereld

    Op welke manier betrek je de inwoners van je gemeente en hoever ga je hier in? Leg je vragen voor aan enkele communicatie- en participatie-experten en vertrek met een waaier aan mogelijkheden.

TIP: Breng gerust je communicatiecollega mee naar deze sessie!

Workshop 6: Stap voor stap

    Een beleidsplan opmaken doe je niet zomaar even tussendoor. De decretaal vastgelegde procedure neemt ruim drie jaar in beslag. In deze sessie behandelen we de verschillende fasen van het proces. We staan stil bij de praktische aspecten zoals termijnen en de vereisten voor adviesvragen of voor publicatie.

Workshop 7: De eindmeet in zicht

    We blikken vooruit hoe je je beleidsplan kunt verankeren in de dagelijkse werking van je gemeente. Ook je openstaande vragen kun je nog kwijt tijdens deze sessie. 

De locaties

Regio Antwerpen: Provinciehuis van Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, Antwerpen

Regio Rivierenland: provinciaal domein De Nekker, Nekkerspoel-Borcht 19, Mechelen

Regio Kempen: Cultuurhuis de Warande: Warandestraat 42, Turnhout