Skip to main content

Rol college van burgemeester en schepenen bij omgevingsberoepen

Nieuw advies geven

Is het omgevingsberoep ontvankelijk en volledig, dan onderzoeken we opnieuw de hele vergunningsaanvraag. We vragen daarbij alle noodzakelijke adviezen op, ook aan het betrokken college van burgemeester en schepenen. Tenzij natuurlijk dat college zelf het beroep instelde.

Het is mogelijk dat we het advies van het college van burgemeester en schepenen twee keer vragen. Die tweede keer kan bijvoorbeeld nadat de aanvrager wijzigingen aan zijn aanvraag aanbracht of als de deputatie beslist om de administratieve lus toe te passen.

Deelnemen aan de hoorzitting

De vergunningsaanvrager en/of de beroeper kan vragen om gehoord te worden tijdens de beroepsprocedure. Als één van hen dat doet, nodigen we alle partijen - ook de betrokken gemeente - voor de hoorzitting uit. Als gemeente vaardig je dan iemand af om het gemeentelijke standpunt over de aanvraag en het beroep toe te lichten.

In de procedure waarbij het advies van de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POVC) vereist is, worden de partijen door de POVC gehoord. Is er geen advies van de POVC vereist, dan worden de partijen gehoord door de deputatie of de provinciale omgevingsambtenaar.

Zetelen in de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POVC)

Het college van burgemeester en schepenen heeft een raadgevende stem in de POVC, tenzij het college het beroep zelf instelde. In de provincie Antwerpen behandelt de POVC de beroepen op donderdag. Meer informatie vind je op de webpagina van de POVC.

Het openbaar onderzoek organiseren

De deputatie kan tijdens de beroepsprocedure beslissen om een (nieuw) openbaar onderzoek te organiseren. Bijvoorbeeld nadat de aanvrager wijzigingen aan zijn aanvraag aanbracht of bij het toepassen van de administratieve lus. Het organiseren van het openbaar onderzoek is de taak van de betrokken gemeente.

De vraag om een openbaar onderzoek te organiseren, stellen we via het digitale Omgevingsloket van de Vlaamse overheid. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen en start binnen tien dagen na de datum van de deputatiebeslissing om het openbaar onderzoek te organiseren.

De deputatiebeslissing bekend maken

De vergunningsaanvrager moet de beslissing van de deputatie in twee gevallen verplicht aanplakken:

1. bij het verlenen van een omgevingsvergunning;
2. bij de weigering van een omgevingsvergunning via de gewone vergunningsprocedure.

De beslissing moet worden aangeplakt binnen de tien dagen na ontvangst van de deputatiebeslissing, en dit gedurende dertig dagen. De gemeente bezorgt de aanvrager de tekst voor de affiche en staat in voor de andere bekendmakingsvereisten zoals de publicatie op de gemeentelijke website en de terinzagelegging.

Procedure omgevingsberoepen

Wie niet akkoord gaat met de beslissing over een omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen, kan daar een omgevingsberoep voor indienen. Meer informatie vind je op de webpagina over omgevingsberoepen.

Gerelateerd aanbod

  • Omgevingsberoepen Als het college van burgemeester en schepenen van de stad of gemeente in eerste aanleg besliste over je vergunningsaanvraag, kan je hiertegen beroep aantekenen bij de deputatie van de provincie: het omgevingsberoep.