Skip to main content

Provinciaal Ruimtekompas

Wil je verschillende locaties voor ontwikkeling analyseren en ruimtelijke keuzes onderbouwen, gebruik dan het Provinciaal Ruimtekompas.

Wat is het Provincaal Ruimtekompas?

Het Provinciaal Ruimtekompas geeft voor zo'n 400 locaties de huidige situatie qua ruimtelijke ordening en mobiliteit weer. Ook de dynamiek, de samenhang en de eigenheid van een plek zitten erin vervat. Er zijn ruimtekompassen beschikbaar van dorps- en stadskernen, bedrijventerreinen, recreatiegebieden en andere clusters verspreid over de provincie.

Elk ruimtekompas levert je een eerste indicatie van eigenschappen van een plek en zijn positie in het netwerk, en visualiseert deze op een overzichtelijke pdf. Zo kan het een basis vormen om bij (inter)gemeentelijke beleidskeuzes ruimtelijke ordening en mobiliteit aan elkaar te koppelen.

Waarvoor gebruik je het Provinciaal Ruimtekompas?

Het Provinciaal Ruimtekompas is een handige tool voor besturen. Bijvoorbeeld voor lokale besturen bij de opmaak van hun Gemeentelijk Beleidsplan Ruimte. Of voor een eerste analyse en afweging bij de inplanting van nieuwe bovenlokale voorzieningen zoals een grote evenementenhal of ziekenhuis. De provincie Antwerpen gebruikt het ruimtekompas bij de voorbereiding van nieuwe ruimtelijke onderzoeken en projecten en deed dat ook bij de opmaak van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen.

Waar vind je de ruimtekompassen?

Je kunt de ca. 400 bestaande ruimtekompassen raadplegen in een gebruiksvriendelijk geoloket. Elk lokaal bestuur in de provincie Antwerpen krijgt hiervoor een  login en wachtwoord. Deze vraag je aan bij de dienst Ruimtelijke Planning door vanuit je gemeentelijke mailaccount een bericht te sturen naar ruimte@provincieantwerpen.be.  

Het ruimtekompas in een notendop?

Elk ruimtekompas plaatst vier elementen op een cirkel:

  1. de knoopwaarde (blauw) geeft de mate van bereikbaarheid weer via openbaar vervoer, auto en fiets;
  2. de plaatswaarde (rood) geeft indicatie geeft van het soort, het aantal en de verweving van voorzieningen (bijvoorbeeld een school of een ziekenhuis);
  3. de gebruiksintensiteit (geel) baseert zich op de inwoners-, tewerkstellings- en bezoekersaantallen;
  4. de ruimtelijke context (groen) refereert naar de bebouwingsdichtheid, de nabijheid en de verhouding tot omliggende kernen en de voorwaarden vanuit sectorale wetgeving (bv. rond natuur of erfgoed).

 

Voorbeeld van een Ruimtekompas

De ruimtekompassen baseren zich op objectief cijfermateriaal uit verschillende bronnen zoals de inwonersaantallen uit het rijksregister, de tewerkstellingsaantallen via de Verrijkte Kruispuntbank Ondernemingen (VKBO), de dienstregelingen van De Lijn en de NMBS, de locaties van voorzieningen volgens het Agentschap Informatie Vlaanderen (AGIV),...

Doordat de achterliggende data en methodiek voor alle ruimtekompassen dezelfde zijn, vergelijk je eenvoudig en op eenzelfde basis verschillende potentiële ontwikkelingslocaties met elkaar.

De ruimtekompassen zijn bovendien met elkaar verbonden. Logisch, want de lokale besturen en hun kernen vormen onderling een netwerk. Wijzigingen in bijvoorbeeld mobiliteit voel je over gemeentegrenzen heen. Zo beïnvloedt bijvoorbeeld een nieuwe fietsostrade de bereikbaarheid van de naburige kernen. Dat effect zie je in de betreffende ruimtekompassen. 

Contact

Heb je nog vragen? Contacteer dan Steunpunt Ruimte.

Steunpunt Ruimte
Functie
dienst Ruimtelijke Planning
Telefoon
03 240 66 23

Gerelateerd aanbod

  • Steunpunt Ruimte Jouw regioadviseur bij Steunpunt Ruimte informeert, adviseert en begeleidt bij vragen en projecten rond ruimtelijke planning in jouw gemeente.