Skip to main content

Een kleine wildernis in de stad

In een stedelijke omgeving kunnen zelfs ministukjes natuur een wereld van verschil maken. Dat bewijst een minibos. Ontdek het zesvoudige effect, ook voor jouw gemeente. 

6 x een zegen voor natuur en mens

1. Verhoogde biodiversiteit

Een minibos is een nieuw aangelegd stukje natuur van een paar honderd vierkante meter, en maximaal 1000 m2. Bij de aanleg kiest men resoluut voor een combinatie van inheemse boom- en plantensoorten. Je vindt in een minibos een weloverwogen mix van traag- en snelgroeiers, licht- en schaduwtolerante bomen en struiken, in diverse afmetingen en hoogtes. Al dat groen wordt bovendien met een hoge dichtheid per m2 aangeplant. Die goed uitgedachte mix van boom- en plantensoorten, gecombineerd met de hoge dichtheid stimuleert de biodiversiteit. Daardoor trekt een minibos volop vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren aan. 

2. Verbeterde luchtkwaliteit

Planten en bomen nemen verontreinigende stoffen uit de lucht op, zoals fijn stof van verkeer. Zo helpen ze de lucht te zuiveren.

3. Verkoelend effect

Een minibos zorgt op twee manieren voor verkoeling. Enerzijds geeft de schaduw van bomen een plaatselijke verkoeling. Anderzijds leidt verdamping tot een verlaging in de luchttemperatuur. Zo gaat een minibos de hittestress van een verstedelijkte omgeving tegen.

4. Infiltratie en berging van regenwater

Minibossen vangen regenwater op en houden het water vast in de bodem. Geen overbodige luxe tijdens droge periodes. 

5. Ontmoetingsplaats

Zo’n groene oase dicht bij huis is niet alleen een plek van onthaasting maar ook van ontmoeting. Van spelen, ravotten, vuile knieën krijgen, tot samen genieten en de natuur beleven. Door buurtbewoners, scholen en verenigingen te betrekken bij de aanleg van een minibos, versterk je ook nog eens de sociale cohesie in de buurt.  

6. Positieve invloed op onze gezondheid

Bomen brengen rust. Ze schenken een portie levenskwaliteit en energie elke dag. Stress? Mooi niet!

Weetje

Overgewaaid uit Japan

Het minibos vindt zijn oorsprong in Japan en India. De Japanse bomenexpert Akira Miyawaki en de Indiase ingenieur Shubhendu ontwikkelden het ‘tiny forest’ als een slimme manier om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Vandaag is de term tiny forest een merknaam en moet je aan specifieke voorwaarden voldoen om die naam te mogen dragen. Daarom hebben wij het hier over een ‘minibos’.

Inspirerende voorbeelden in onze provincie

In de provincie Antwerpen namen twee gemeenten het voortouw. Op basisschool Campus Kajee in Schoten legden we het eerste tiny forest van de provincie aan, in samenwerking met GoodPlanet. In Essen is er de 'Wildert-nis', een landschapspark met een waterpartij, speelgras en verschillende bosjes en groepjes bomen waar je vanzelf tot onthaasten en genieten komt. 

Iets voor jouw gemeente? Een paar overwegingen.

Onze experts van de Bosgroepen bekijken samen met jou de mogelijkheden. Niet elk terrein is geschikt voor een minibos. Je moet rekening houden met de bodemkwaliteit en plant het best in een verstedelijkt gebied. In landelijke gemeenten is het uitbreiden of herstellen van een bestaand bos soms een betere optie. Omdat de oppervlakte van een minibos beperkt is, kies je best voor boomsoorten die niet allemaal tot reuzen uitgroeien. Kies ook voor bloeiende en besdragende struiken. Tot slot moet je ook op langere termijn nadenken over het onderhoud, want een minibos kan niet eeuwig zijn gang gaan zoals een echt oud bos. 

Zie het bos door de bomen

Wil je weten of een minibos geschikt is in jouw stad of gemeente? Benieuwd naar welke andere bosoplossingen er zijn om jouw stad of gemeente groener, gezonder en biodiverser te maken? 

Zoek je inspiratie voor bosuitbreiding of -herstel? Check ons aanbod.