Provincie Antwerpen en lokaal bestuur Wuustwezel verbeteren verkeersveiligheid in woonwijk Rijsvennen
De provincie Antwerpen investeerde in het kader van het traject Verkeersveilige Gemeente in een participatietraject om samen met buurtbewoners de verkeersveiligheid in woonwijk Rijsvennen te verbeteren.
Straten in woonwijken hebben veel functies. Spelende kinderen, fietsers, wandelaars en auto’s van zowel bezoekers als bewoners gebruiken deze straten. In de wijk Rijsvennen in Wuustwezel bleek de aanpak van de parkeerproblematiek de hefboom om van de wijk een aangename en vooral verkeersveilige buurt te maken.
Participatietraject met buurtbewoners
Ondersteund door een participatiebureau gaven buurtbewoners via meedenksessies, een online bevraging en interviews hun kijk op de problemen en ideeën voor de toekomst. De focus ging breder dan over correct parkeren alleen. Meer ruimte voor voetgangers, fietsers, spelende kinderen, het verkennen van meer duurzame verplaatsingswijzen en een verlaagde snelheid waren onderdeel van het participatietraject. Dit resulteerde, in samenwerking met politiezone Grens, in een maatregelenpakket. Dit maatregelenpakket bestaat uit:
- Veilig parkeren: gemarkeerde parkeerplaatsen op of naast de rijbaan en bredere parkeerpockets (centrale parkeerplaatsen in de wijk)
- Lager snelheidsregime van 30 km/u
- Groene omgeving: aanplanten van struiken en bomen, veilige speelruimtes en inzet van vrijwilligers tegen zwerfvuil
- Veilige voetpaden: voetpaden in een duidelijke kleur, toegankelijk voor iedereen
- Duurzaam vervoer: promotie van fietsen en deelwagens via de Pendelproeverij van Slim naar Antwerpen
Voor de start van het nieuwe schooljaar voerde lokaal bestuur Wuustwezel de eerste belangrijke maatregel in met de invoering van de zone 30 in de hele wijk.
De voordelen van de zone 30 zijn talrijk en overtuigend. Bestuurders hebben een beter gezichtsveld en een kortere remafstand, wat de kans op zware ongevallen aanzienlijk vermindert en wat spelen in de buurt bevordert. Daarnaast zorgen de lagere snelheden voor minder geluids- en trillingshinder, wat de leefbaarheid van de buurt ten goede komt. Door de wijk voor te behouden voor wie er woont en wie er op bezoek komt, daalt het aantal doorrijdende wagens in de wijk.
Verkeersveilige Gemeente: een breed traject
Het participatietraject in Wuustwezel is onderdeel van het traject Verkeersveilige Gemeente waaraan de gemeente sinds 2018 deelneemt. Voor hun volgehouden inspanningen op het gebied van verkeersveiligheid biedt de provincie Antwerpen hen een extra ondersteuning aan.
Het traject Verkeersveilige Gemeente ondersteunt gemeenten en politiezones bij het voeren van een geïntegreerd en structureel verkeersveiligheidsbeleid. Verkeersveilige Gemeente werkt op vijf pijlers: beleid en organisatie, educatie en communicatie, infrastructuur, handhaving en monitoring en evaluatie. De provincie bevordert de kennisdeling en opbouw van verkeersveiligheidsexpertise over de deelnemende gemeente heen. Naast persoonlijke begeleiding biedt het traject infofiches, brochures, een dashboard verkeersongevallen en netwerkmomenten aan.
Het participatietraject rond parkeerproblematiek en verkeersveiligheid biedt de provincie de mogelijkheid om waardevolle lessen te leren. De resultaten en inzichten gaan we delen met andere deelnemende gemeenten aan het traject Verkeersveilige Gemeente. Het bevordert de samenwerking en uitwisseling van kennis tussen gemeenten binnen onze provincie.
Belangrijke partners in dit traject zijn de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Ouders van Verongelukte Kinderen-SAVE vzw en de Federale diensten van de gouverneur.
- Telefoon
- 03 240 66 97