Skip to main content

Archeologiedagen 2025: maak er een historische editie van!

Archeologiedagen in jouw gemeente, dat is duiken in lokale verhalen, snuisteren tussen archeologische vondsten, verdoken plekken en traditionele ambachten ontdekken. Maar het is nog zoveel meer. Wat zijn de voordelen voor jouw gemeente? En hoe maak je er een succes van? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Op 23, 24 en 25 mei is het weer zover. Over heel Vlaanderen laten steden en gemeenten bezoekers kennismaken met het verleden onder hun voeten. Zo’n jaarlijkse hoogdagen zijn de ideale kans om lokaal erfgoed in de kijker te zetten, van archeologische vondsten tot historische plekken. Hiermee betrek je je inwoners op een nieuwe en verrassende manier bij hun geschiedenis én trek je nieuwe bezoekers aan.  

Samen sta je sterker 

De Archeologiedagen zijn ook een mooi moment om de banden aan te halen met lokale erfgoedorganisaties, verenigingen en vrijwilligers. Samen een inspirerende activiteit op poten zetten en zo hun passie, kennis en inzet in de schijnwerpers zetten, dat is een pure win-win. 

Verbinden 

Het mooiste van alles? De Archeologiedagen brengen mensen van alle generaties en achtergronden samen. Professionals, scholen, verenigingen en nieuwsgierige inwoners komen met elkaar in contact en ontdekken dat er zoveel waardevols is dat ze delen. 

Hoe maak je van jouw Archeologiedagen een succes?  

De bodem in jouw gemeente is een schatkamer. Tijd om ze te ontdekken. Maar hoe haal je er alles uit wat erin zit?  

  1. Vind inspirerende verhalen
    Archeologie komt in vele vormen. Het gaat over objecten en plekken, tradities en rituelen, maar evengoed over de verhalen errond en getuigenissen van mensen. Al die vormen van archeologie vertellen iets over vroeger, maar doen ook nadenken over de wereld vandaag. Zoek de unieke verhalen in jouw gemeente en je verbaast jan en alleman. 
     
  2. Denk buiten de gebaande paden
    Spoor niet alleen lokale heemkringen aan, maar ook jeugd- en natuurverenigingen, muziek- en sportclubs, de academie, scholen en de bib om samen te werken. Het resultaat: verrassende invalshoeken en originele activiteiten. Een lezing, een speurtocht, demonstraties, natuurbeleving, een expo, zelf dingen in elkaar knutselen ... je kan voor ieder wat wils bedenken. En genoeg om een heel weekend te vullen. Sla dus gerust de handen in elkaar met toeristische partners om van de Archeologiedagen een complete weekendbeleving te maken. 
     
  3. Reik digitale tools aan
    Maak gebruik van Geoportaal, historische kaarten op Geopunt, beeldbanken en andere digitale middelen zoals de Ferrariskaarten om je inwoners (inter)actief te betrekken. Aandacht en verwondering gegarandeerd, want zo laat je hen al doende ontdekken dat erfgoed en archeologie razend actueel zijn én overal aanwezig, zelfs waar je het niet verwacht en misschien wel in eigen tuin!  
     
  4. Betrek de pers en sociale media
    Schrijf lokale pers aan en deel verhalen en filmpjes via sociale media. Schakel je gemeentelijke magazine en nieuwsbrieven in om iedereen warm te maken voor die schatkamer van kleine en grote dingen. Doe dit niet alleen voor, maar ook tijdens de Archeologiedagen en erna. En breng vooral mensen en hun beleving in beeld.  
     
  5. Hou archeologie en erfgoed 365 dagen levend
    Je inwoners inwijden en betrekken in de unieke geschiedenis van jouw gemeente, daar kan je 365 dagen mee vullen. Kijk dus wat vaker door de archeologische bril en grijp elke kans aan om waardevolle vondsten, verhalen, rituelen en ambachten uit het verleden in de kijker te zetten. Creëer blijvende impact en maak je inwoners fier! 
     
  6. Werk bovenlokaal samen
    Archeologie kent geen grenzen. Steek ook eens de koppen bij elkaar met je buurgemeenten, wissel ideeën uit, leer van elkaar en smeed plannen rond verdere ontsluiting. 
     
  7. Doe een beroep op onze experts
    Heb je vragen of hulp nodig? Wil je overleggen met een expert over hoe je de verborgen verhalen van je gemeente kan laten schitteren? Wil je vondsten uit het archeologisch depot ontlenen, maar weet je niet goed hoe je dat precies aanpakt? Of heb je een technische vraag rond het uploaden van je activiteiten in de UiT-kalender? Contacteer ons en we helpen je graag verder. 

Doe je mee aan de Archeologiedagen 2025? 

Raadpleeg de website van de Archeologiedagen voor meer inspiratie, schrijf je in vóór 26 maart en vraag gratis promomateriaal aan.

Benieuwd wat het Provinciaal Archeologisch Depot jou te bieden heeft?

Ontdek onze provinciale schatkamer van het Provinciaal Archeologisch Depot.