Skip to main content

Dag van de Verkeersveilige Gemeente - 13 gemeenten krijgen een erkenning

Op woensdag 22 juni organiseerde de provincie Antwerpen de eerste Dag van de Verkeersveilige Gemeente. 13 gemeenten kregen een erkenning voor hun inspanningen van de voorbije 4 jaar.

Geen verkeersslachtoffers meer in de provincie Antwerpen. Dat is onze missie. We werken er samen aan met gemeenten en politiezones via het traject Verkeersveilige Gemeente. Om hen te inspireren, organiseerde de provincie Antwerpen op woensdag 22 juni 2022 de eerste Dag van de Verkeersveilige Gemeente.

90 deelnemers uit 39 Antwerpse gemeenten en 12 politiezones dompelden we onder in de verschillende aspecten van verkeersveiligheid. 13 gemeenten kregen een erkenning voor hun inspanningen bij het uitvoeren van hun actieplan verkeersveiligheid. Ze startten in 2018 als eersten op in het traject Verkeersveilige Gemeente. In uitvoering van hun verkeersveiligheidsactieplan realiseerden ze onder meer:

  • een duidelijk beleid en visie over verkeersveiligheid
  • goede participatietrajecten
  • fietsstraten
  • nauwe samenwerking met de politie
  • sterke voor- en nametingen bij nieuwe verkeerssituaties

Proficiat aan Bornem, Borsbeek, Edegem, Essen, Hove, Kalmthout, Kontich, Puurs-Sint-Amands, Ravels, Schelle, Vorselaar, Wijnegem en Wuustwezel.

Binnen het traject Verkeersveilige Gemeente zet de provincie Antwerpen stevig in op kennisdeling en kennisdeling tussen de gemeenten en politiezones voor een zo sterk mogelijke aanpak van de verkeersveiligheid in de provincie. Dit doen we door begeleiding op maat, een Lerend Netwerk, een nieuwsbrief en praktijkgerichte infofiches. Werken aan verkeersveiligheid doe je niet alleen. Dat 90 deelnemers uit gemeenten en hun politiezones aanwezig waren, motiveert. Zolang er doden en zwaargewonden vallen in het verkeer blijft de inzet op verkeersveiligheid cruciaal. Het doel is en blijft nul slachtoffers. Dat gemeenten en politiezones deze doelstelling massaal onderschrijven, betekent dat ze om de veiligheid van hun inwoners geven.

Het traject Verkeersveilige Gemeente

Het traject is een samenwerking van de provincie Antwerpen met de federale diensten van de gouverneur, de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Momenteel nemen 51 gemeenten actief deel aan het traject, volgend jaar stappen nog eens 7 gemeenten in. Met het traject stellen gemeenten een actieplan verkeersveiligheid op en voeren dit uit onder begeleiding van de partners. Gemeenten werken aan de hand van vijf pijlers aan verkeersveiligheid:

  • beleid en organisatie
  • educatie en communicatie
  • infrastructuur
  • handhaving
  • monitoring en evaluatie
Team Verkeersveiligheid
Telefoon
+32 3 240 66 97