Skip to main content

Wooncahier: betaalbaar wonen

Met het eerste wooncahier over betaalbaar wonen biedt de provincie lokale besturen concrete handvaten om het aanbod van en de toegang tot betaalbare woningen te vergroten. De publicatie nodigt beleidsmakers, marktspelers en onderzoekers uit om actief aan de slag te gaan met beschikbare beleidsinstrumenten, geïllustreerd door inspirerende praktijkvoorbeelden.

Een sleutelrol voor lokale besturen

Steden en gemeenten spelen een cruciale rol als regisseurs van het lokale woonbeleid. Hoewel factoren zoals fiscaliteit, huurwetgeving en ruimtelijke ordening grotendeels op bovenlokaal niveau worden bepaald, beschikken lokale besturen over tal van beleidsinstrumenten waarmee ze de betaalbaarheid op de lokale woningmarkt kunnen beïnvloeden.

Praktische beleidsinstrumenten voor betaalbaar wonen

Uit onderzoek blijkt dat de grootste betaalbaarheidsproblemen zich voordoen bij lage inkomensgroepen die wonen in slechte huisvesting. De sociale huursector kan de vraag niet volledig opvangen, waardoor extra maatregelen noodzakelijk zijn. Het wooncahier betaalbaar wonen brengt 26 praktische beleidsinstrumenten onder de aandacht. Daarnaast bevat het 30 inspirerende en bewezen voorbeelden van hoe lokale besturen het aanbod van en de toegang tot betaalbare woningen kunnen verbeteren.

 

Budgethuurwoningen Mechelen Nieuw-Noord. Beeld: Resio.

Wat vind je in het wooncahier?

  1. Betaalbaar wonen onder druk
    Een diepgaande analyse van de woonuitdagingen in de provincie Antwerpen. Cijfers op provinciaal, Vlaams en Belgisch niveau tonen een beeld van de huidige situatie. Hoe sterk zijn de woningprijzen gestegen? Waar is het betaalbaarheidsvraagstuk het grootst? Wie heeft er echt een probleem en voor wie valt de situatie relatief mee? Kortom, welke urgenties zijn er vandaag en in de toekomst op het vlak van betaalbaar wonen.
  2.  Zes sleutels tot lokaal beleid voor betaalbaar wonen
    Wat zijn de sleutels om vanuit lokaal beleid te werken aan betaalbaar wonen? De opgave is groot en complex. Ook lokale besturen kunnen heel wat impact hebben op betaalbaar wonen in hun stad of gemeente. Hoe kunnen zij hun rol opnemen en welke instrumenten kunnen zij inzetten om een voldoende groot en kwalitatief betaalbaar woonaanbod te realiseren?
  3. Acties en praktijkvoorbeelden
    26 acties en 30 praktijkvoorbeelden die direct inzetbaar zijn om betaalbaar wonen te bevorderen.
  4. Coalities en samenwerkingen
    Het belang van samenwerking met andere overheden, private partners en maatschappelijke organisaties om betaalbaar wonen te realiseren.
Dienst Wonen