Beleidscontext
De nood aan betaalbare woningen is groot. De wachtlijsten voor sociale woningen zijn lang. De woonmaatschappijen in onze provincie doen hun best, maar alleen krijgen zij deze wachtlijsten niet weggewerkt. Daarom is ook actie nodig op de private markt. Er zijn in Vlaanderen nog vele panden die al jarenlang structureel leegstaan en die - mits enige aanpassingen - perfect kunnen worden ingezet om mee die woningnood aan te pakken.
In haar beleidsnota Wonen ‘Kwaliteit is onze bouwsteen’, kiest de provincie Antwerpen resoluut om een actief beleid te voeren, ook op de private huurmarkt: “We kiezen er heel bewust voor om de private huurmarkt te versterken (…)”.
Leegstand bij private eigenaars/potentiële verhuurders is in onze provincie, net zoals in de rest van Vlaanderen, een probleem. Volgens benaderende cijfers waren er op 1 januari 2022 in totaal ongeveer 6.300 structureel leegstaande woningen in de provincie Antwerpen.
Heel wat van deze woningen blijven leeg staan omdat de eigenaar onvoldoende middelen, tijd of ervaring heeft om deze panden te renoveren en voor verhuring in orde te brengen. De provincie Antwerpen wil deze eigenaars volledig ontzorgen om deze woningen zo snel mogelijk en op een kwaliteitsvolle manier voor verhuring door de lokale woonmaatschappij geschikt te maken.
Naast de gemeentelijke heffingen op leegstand voorziet de provincie Antwerpen een constructieve en stimulerende aanpak.
Middels een openbare aanbesteding selecteerde de provincie Antwerpen Het Pandschap als partner. Het Pandschap is gespecialiseerd in renovaties met het oog op sociale verhuur, die de begeleiding en coördinatie van een renovatietraject volledig op zich neemt. Na onderling overleg wordt tussen de eigenaar en de woonmaatschappij voor elke gerenoveerde woning afzonderlijk een huurcontract opgemaakt, hetgeen garantie biedt op verzekerde huurinkomsten.