Provincie Antwerpen investeert 12 miljoen euro in nieuwe keukens en renovatie theorieblok PIVA

publish date
20.04.2023

De provincie Antwerpen investeert in totaal 8.700 000 euro in de vernieuwing van de keukens van PIVA en CVO Vitant. Voor de theorieblok is een budget van 3.600 000 euro voorzien. In PIVA zijn eerder deze maand al de werken gestart voor 10 gloednieuwe en duurzame keukens. Ook de verbruikszalen en het wijnkennislokaal krijgen een grondige upgrade. Door de capaciteit van de praktijkruimtes te verhogen, voorziet de provincie Antwerpen ruimte om extra leerlingen en cursisten in de best mogelijke omstandigheden te ontvangen. Ook de theorieblok op de site krijgt een grondige opknapbeurt.

De horeca-opleidingen van PIVA en CVO Vitant zitten in de lift. Dat is goed nieuws want de sector heeft dringend nood aan vakkundig personeel. Door extra, goed uitgeruste praktijkruimte voor horeca-opleidingen te voorzien, komt het Provinciaal Onderwijs Antwerpen tegemoet aan deze vraag. Bovendien biedt de verbouwing heel wat kansen om bewust te kiezen voor duurzame materialen en technieken. Het project past daardoor ook in het klimaatplan ‘Plan vandaag’ van de provincie Antwerpen, waarmee we naar een klimaatneutrale samenleving streven.

Toekomstbeeld van de nieuwe keuken

Vernieuwend architecturaal concept

Architectenbureau Stramien en bouwbedrijf dhulst’ werkten een vernieuwend architecturaal concept uit dat de bestaande ruimte zal transformeren naar een professioneel, functioneel en onderhoudsvriendelijk geheel. Voor het ontwerp van de keukens werd vertrokken vanuit het didactisch pedagogisch concept van PIVA en CVO Vitant. Leerlingen en cursisten krijgen hierin alle ruimte en de meest hedendaagse uitrusting om alle voorbereidings- en bereidingstechnieken individueel of in kleine groepjes uit te voeren.

Alle leslokalen worden uitgerust met multimedia-apparatuur zodat de lessen verrijkt kunnen worden met beeldmateriaal. Ook de nieuwste ICT-toepassingen omtrent voedselveiligheid, voorraadbeheer, kostprijsberekening e.d. zijn voorzien. Grote raampartijen zowel tussen de keukens onderling als naar de restaurants en park Hof Van Leysen zorgen voor een open atmosfeer.

Een geïntegreerde gebogen wand tussen de keukens en de gang zal zorgen voor grotere keukens en een kortere link met de verbruiksruimtes. In deze wand worden open doorgeeftogen voorzien. Door het open luik en het glas in de wand hebben de verbruikers zicht op wat er zich in de keukens afspeelt.

Gefaseerde aanpak

De werken zijn ingrijpend maar zullen de werking van de school niet hinderen omdat er in 2 fases wordt gewerkt. Begin april 2023 startte de eerste fase waarin 4 nieuwe keukens op de 2de verdieping worden geïnstalleerd. Ook de 3 verbruiksruimtes en het wijnkennislokaal op deze verdieping worden in deze fase aangepakt. Vanaf september 2023 zullen de eerste leerlingen en cursisten gebruik kunnen maken van de nieuwe infrastructuur. In april 2024 start dan de 2de fase van het project waarin de keukens op de eerste en de gelijkvloerse verdieping zullen worden aangepakt.

Ook het wijnkennislokaal krijgt een totaal nieuwe look en interactieve uitrusting voor een hedendaagse lesaanpak. De ruime ‘wijn-inloopkast’ in donker hout met achtergrondverlichting en glazen deuren fungeert als een toonkast voor wijnflessen en kan worden ingericht volgens thema. Ze heeft zowel een educatieve als een decoratieve functie.

Directies van PIVA en CVO Vitant op de werf

Circulair verbouwen

Dat de provincie ook bij renovatieprojecten kiest voor duurzame, energiezuinige bouwtechnieken en de principes van circulair bouwen mag niet verbazen. Ze passen binnen het provinciaal klimaatplan ‘Plan Vandaag’. Naast de keukenelementen zijn namelijk ook de achterliggende technieken uit de jaren ’70 aan een volledige vernieuwing toe. De aan- en afvoerleidingen van de ventilatiekanalen en radiatoren worden allemaal vervangen. In de verbruiksruimte wordt mechanische ventilatie voorzien om een gezond binnenklimaat te creëren voor de gebruikers. Ook de elektrische voorzieningen worden aangepast aan de hedendaagse vereisten wat betreft duurzaamheid en veiligheid. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinigere oplossingen.

Ook theorieblok krijgt grondige make-over

Niet alleen in de keukens zijn vandaag vaklui aan de slag op de site van PIVA. Ook de theorieblok, daterend uit de jaren ’70, wordt flink onder handen genomen. Voor dit gebouw bedacht de dienst Architectuur en Vastgoed van de provincie Antwerpen een duurzaam, compact en efficiënt concept dat ervoor moet zorgen dat de school weer jaren verder kan.

In totaal vier verdiepingen zullen een totale metamorfose ondergaan waarbij alle vaste binnenwanden zullen worden vervangen door demonteerbare systeemwanden. Die maken het mogelijk om in de toekomst flexibel in te spelen op nieuwe noden en manieren van lesgeven zonder complexe aanpassingen. Ook de binnenramen, de vloerbekleding en de technische installaties voor de elektriciteit en ventilatie worden volledig vervangen. Het nieuwe ventilatiesysteem zal de luchtkwaliteit in de klaslokalen aanzienlijk verbeteren en dat is goed voor het comfort en de gezondheid van leerlingen en leerkrachten et systeem zorgt ook voor minder warmteverlies in de winter en is dus niet alleen gezonder maar ook duurzamer. Het einde van de werken is voorzien op 30 januari 2024.